2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

’56-ot élhették újra a szentendrei skanzenben

2016. október 22., szombat 20:05

Géppuskaropogás, étel- és ruhagyűjtés, valamint a terror elől a határ felé menekülő emberek – ilyen körülmények fogadták a Szabadtéri Néprajzi Múzeum látogatóit, ahol színészek elevenítették fel az ’56-os forradalom vidéki eseményeit. Budapesten ünnepi villamost ígért a BKK az utazóközönségnek, a járat azonban csak késve, délután tudott elindulni, a közlekedési társaság közleménye szerint műszaki hiba történt.

A skanzen látogatói 1956 vidéki eseményeibe csöppenhettek. Az időutazás résztvevői közül aki tudott, visszaemlékezett. „Én október 23-án születtem, csak előtte hat évvel, ’50-ben. Az pont a születésnapom volt, és kaptam egy mentőautót, lenkerekest, és este becsöngettek, hogy hagyjam abba a szirénázást. Mert az szirénázott” – elevenítette fel a történteket Nagy Péter.

Kollektivizálás, málenkij robot, lakosságcsere, szögesdrót és aknazár. A skanzen épületei is az ’50-es éveket idézték.

A korabeli egyik legnépszerűbb játékot, a gombfocit is felidézték. A gombfocit az 1950-es években játszották a legtöbben és most a skanzen látogatói is kipróbálhatták. Az idősebbek még emlékeznek, és ahogy mondják: a kommunizmus az élet minden területére kihatott, még erre is. „A Puskás mint nagy játékosunk egy időben majdnemhogy tiltólistán volt, ha szabad ilyen csúnyát mondanom, mikor a Reál Madridba focizott nagyon sokáig” – emlékeztetett Szigethy Miklós.

Aki megnézné a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ünnepi programjait, az nem késett le róluk, a rendhagyó programokat ugyanis október 23-án megismétlik. „Szerettük volna a közismertebb fővárosi és nagyvárosi események mellett bemutatni azt, hogy ez a korszak, a forradalom időszaka, illetve az azt megelőző 1950-es évek is, hogyan zajlott a falusi lakosság életében, hogyan csapódtak le ezek az események az ő mindennapjaikban” – mondta Balázs-Legeza Borbála, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum néprajzkutatója.

Hiába várták viszont délelőtt az ünnepi villamost a Margit hídnál, csak a megszokott jött. A BKK a szabadságharc jubileuma alkalmából korhű GANZ-villamost ígért, de kiderült hogy az műszaki okokból nem tudott elindulni – csak délután.

A vasárnapi közlekedést érdemes előre megtervezni, az ünnepségek miatt a belvárosban sok helyen fogalomkorlátozások lesznek, több járat pedig rövidített vagy terelt útvonalon közlekedik majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!