2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

300-féle bort lehet kóstolni az egyik legrégebbi borfesztiválon

2016. augusztus 7., vasárnap 10:45

300-féle bort lehet kóstolni a következő három hétben Balatonfüreden. A Tagore sétányra 25 pincészet települt ki. A Balatonfüredi Borheteket évente átlagosan 150 ezren keresik fel, a legtöbb vendéget az augusztus 20-i hétvégére várják.

Már az első napon megteltek a pavilonok előtti padok Balatonfüreden. Az ország egyik legrégebbi borfesztiválján csak akkor vehetnek részt a pincészetek, ha jó eredménnyel végeztek a városi borversenyen és van balatonfüredi termőterületük. Ebben a régióban az olaszrizling a legnépszerűbb fajta.

„A talaj is nagyon fontos, a másik a mikroklíma. A Balaton közelsége, a déli lejtők egy szubmediterrán klímát eredményeznek, ami nagyon kedvez a szőlőtermesztésnek, ezen belül az olaszrizlingnek, és most az utóbbi időben mondhatjuk, hogy elég jó kiegyenlített csapadékeloszlás is van, és mindez együttesen érezhető a borokban” – magyarázta Mészáros József, a kiállító borászok képviselője.

Idén egyedi készítésű, Balatonfüred feliratú kristálypoharakból lehet inni a bort. A fesztiválra évről évre több fiatal látogat ki, nagy kedvenc a rozé, egyre többen kérik a gyöngyözőborokat, és újra felkapott lett az olaszrizling. Nemcsak a vendégek, a borászok között is egyre több a fiatal, akik az idősebbektől veszik át a gazdálkodást.

„Rizlinggeneráció néven alakítottak ők maguknak egy társaságot, és nagyon jó információáramlást biztosítanak egymás közt, látogatják közösen a pincéket, tehát nemcsak a termőhely, az éghajlat kedvező, hanem a szőlőfeldolgozó szakemberek is jelentőset léptek előre” – mondta Varga Zoltán, a Balatonfüred–Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.

A borok kóstolása mellé szinte minden napra jut zenés műsor is. A Balatonfüredi Borheteket augusztus 6. és 28. között rendezik meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!