2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

27 nemzet képviselőit várják az idei Kurultájra

2016. augusztus 13., szombat 16:30

Több mint százezer vendéget várnak az idei Magyar Törzsi Gyűlésre, a Kurultájra. A hagyományőrző rendezvényre 15 országból 27 nemzet képviselői érkeztek, hogy bemutassák a honfoglalás kori népek mindennapjait. Lovas és íjászbemutatók, valamint régészeti kiállítások is színesítik a programot.

Kora reggel elindultak a lovas szekerek a Bugac környéki településekről Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényére. A háromnapos törzsi gyűlésre minden évben tízezrek látogatnak ki.

„Nem a számokért csináljuk, hanem azért, hogy akik innen hazamennek, azok egy olyan üzenetet vigyenek a szívükben, hogy a többi magyar embernek, akinek nem volt módja ide ellátogatni, azt is megérintse ez a nagy közös ünnepünk, és talán legközelebb ők is eljönnek. Meg hogyha erről bárki beszámol bárhol, felélessze a magyarságban azt a lelkesedést, amit minden egészséges nemzettudattal rendelkező nép érez” – fogalmazott Bíró András, a Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlés főszervezője.

A részt vevő keleti rokonnépek saját honfoglalás kori hagyományaikat mutatják be, a három nap során számos hadászati játékot tartanak a látogatóknak.

„Már több alkalommal voltunk itt, mi otthon is hasonló hagyományőrzéssel foglalkozunk. Erre nálunk is nagy az érdeklődés, csak sokkal kevesebb szervezet foglalkozik vele. Az itteni szervezés egyre jobb, látszik, hogy fejlődik a rendezvény, mi is próbálunk ötleteket vinni haza, hogy Bulgáriában is elterjesszük ezt” – mondta Javor Ganchev, egy bolgár hagyományőrző.

A korhoz illő jurtákból is több százat állítottak fel a bugaci pusztán. A lovas nomád népek sátrait a vándorló életmódhoz illeszkedve néhány óra alatt össze lehetett állítani.

„Érdekessége a jurtaépítésnek, hogy a nők voltak azok, akik régen a jurtákat építették, és bontották szét. Merthogy a férfiaknak nem ez volt a feladata, ők az állatokat hajtották, ezekre a dolgokra nem tudtak odafigyelni. A nők viszont építették, a nemezborításokat ők készítették el. Bőrökkel, nemezekkel borítják be ezeket a fa alkatrészeket” – magyarázta Bárcsik Edit, a Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlés szervezője.

A Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlést először 2007-ben rendezték meg, a hagyományőrző rendezvénynek negyedik alkalommal ad otthont Bugac.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!