2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Huszonegy ország legszebb hímes tojásait mutatják be

2016. március 21., hétfő 12:00, frissítve: hétfő 12:15

A húsvét közeledtével az idén is sok látogatóra számítanak a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeumban. A több ezer darabból álló – a világon egyedülálló – gyűjtemény egy 40 éve Németországban élő nő tulajdonában van.

A zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum 2000-ben nyílt meg. Ma 21 ország 55 tájegysége 160 díszítőjének alkotásait lehet megtekinteni a múzeumban. A tyúk-, strucc-, kacsa-, liba- és fürjtojások 30-féle technikával készültek. „Lenyűgöző, hogy a vitrinekben ennyi különféle tojást látunk, karcoltat, festettet, viaszoltat, dróttal befontat, lószőrrel befontat, gyönyörű nemezes tojásokat. Sokféle van” – mondta egy érdeklődő.

A sok különlegesség közül is kiemelkedik az áttört technikával készült fürjtojás, amelyen spirálisan futó kottavonalakon a magyar himnusz első sorának hangjegyeit lehet látni. Érdekesség, hogy a tojást egy Németországban élő csellóművész kedvtelésből készítette.

A múzeumban helyszűke miatt egyszerre csak kétezer tojást tudnak kiállítani, de a teljes gyűjtemény ennek a többszöröse. Az első darabokat tojásíró asszonyoktól vásárolták, ma már inkább speciális árveréseken jutnak hozzá a különleges alkotásokhoz. „Ahogy megnyitottunk, és ismertté vált a múzeum, az alkotók többsége maga jelentkezett az alkotásaival, amelyekből a tulajdonos válogatott. Így folyamatosan bővült a gyűjtemény” – mondta Kiss Sándor, a múzeum baráti körének szóvivője.

A múzeumban a húsvéti készülődés jegyében az idén a hagyományos tojásírás mellett a tojáspatkolás, valamint a magrátétes tojások díszítésének fortélyait is elsajátíthatják az érdeklődők.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!