2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Maratoni tanítás: 2016 perc az iskolában

2016. március 12., szombat 16:12

Maratoni tanítással telik a hosszú hétvége első napja az egyik pécsi szakközépiskolában. Harminc diák és ugyanennyi pedagógus vállalta, hogy péntek reggeltől szombat kora estig tanul és dolgozik, azaz összesen 2016 percet tölt az iskolában.

A pécsi Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolában először 2012-ben, az intézmény fennállásának századik évfordulóján tartottak maratoni tanítási órákat. Azóta évről évre egy-egy perccel toldják meg.

„Már kilencedikes korom óta akartam, csak sose mertem jelentkezni rá, és most úgy voltam vele, hogy végre tizenkettedikes vagyok, és most kell” – mondta Akácsos Zsófia.

Az órákat nem egy-egy osztálynak tartják. Az elsősöktől az érettségi előtt állókig jelentkezhetnek a diákok. Közülük a tanárok választják ki azt a harmincat, akit péntek reggel 8 órától szombat délután 5 óra 36 percig folyamatosan tanítanak.

– Alapvetően egy természettudományos tárgyakból összeállított rendezvény. Úgy gondoltam, hogy elég érdekesen hangzik ahhoz, hogy részt vegyek rajta. Lehetőségem volt rá és eljöttem.
– Hogy bírtad az alvást, illetve a nem alvást?
– Hát kicsit húzós, de el lehet viselni” – fogalmazott Hajnal Dániel.

Az idén az oktatás három témakör, a gépészet, az informatika és az elektronika köré épült.

„Szeretnénk a gyerekeknek megmutatni, hogy a szakmák nem csak a száraz tananyagból állnak, amelyet a tanórákon hallgathatnak meg, és hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz azok az ismeretágak, azok a tudományterületek, amelyek tényleg színessé és szerethetővé teszik a szakmát” – nyilatkozta Naszári László, a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskola igazgatóhelyettese.

Éjszaka a tanulók csoportokban négy-hat órát alhattak, de a tanítás folyamatos volt. A programban 25-30 tanár, szakoktató, illetve meghívott előadó vett részt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!