2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

170 éves a balatoni hajózás – kiállítás Siófokon

2016. július 12., kedd 21:05, frissítve: kedd 21:42

Hajózási eszközöket, forgalmi naplókat, hajómaketteket is bemutatnak a 170 éves a balatoni hajózás című kiállításon Siófokon. A jubileumot rendezvénysorozattal ünnepli a hajózási társaság, amelynek első programja a júniusban megtartott nemzeti regatta volt, és a szeptemberi hajósnapra is számos programmal készülnek.

„Több szakértők is úgy vannak meggyőződve, hogy a balatoni gőzhajózás mint vállalat is rögtön megtermi hasznos gyümölcsét” – Széchenyi István.

A balatoni hajózás megálmodója, Széchenyi István biztos volt abban, hogy szükség van a vízi személyszállításra Magyarország legnagyobb taván. Az első gőzöst, a Kisfaludyt 1846. szeptember 21-én bocsátották vízre. A hajózási társaság folyamatosan modernizálja hajóparkját, de sok esetben a régi technológia ma is megállja a helyét.

„Van olyan hajónk, amely már 125 éves, ez a Kelén és a Helka, a rendezvénysorozaton ünnepeltük a 125. születésnapjukat. Az eszközállományból is bizonyos részek még fennmaradtak a történelem viharai közepette, de természetesen maga az üzemeltetés, a technikai háttér, a szervezés és nagyon sok minden megváltozott” – mondta Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

1847-ben az első osztályú jegy árának háromszorosáért még lovakat is szállítottak a balatoni hajókon – derül ki a korabeli viteldíjtáblázatból. A kiállításon az elmúlt 50 év menetrendjeit is bemutatták. Míg ma a Siófok–Balatonfüred–Tihany, valamint a Fonyód–Badacsony vonalon közlekedik a legtöbb járat, korábban mások voltak az utazási szokások.

„Jellemzők volt a kelet–nyugati, nyugat–keleti útvonalak használata is, egy egészen más világban éltek elődeink, jobban ráértek, több idő volt a hajózási szolgáltatások igénybevételére. A világ változik, most már sokkal nagyobb szerepe van az időnek, az utazás időtartamának” – mondta Dónucz László, a Balatoni Hajózási Zrt. értékesítési és forgalmi igazgatója.

A balatoni hajózási kiállítás augusztus 26-ig ingyenesen látogatható a siófoki kulturális központban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!