2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

150 millióból 20 ezer óra alatt újították fel

2017. április 15., szombat 11:23, frissítve: szombat 14:09

Új hajó állt forgalomba a Balatonon. A 180 fős személyszállító motorost a Bahart dolgozói újították fel teljesen. A ’60-as években készült hajónak csak a váza maradt eredeti.

Pezsgővel avatták fel a balatoni hajózás legújabb motorosát a siófoki kikötőben. A Szovjetunióban épült hajó 1999-ben került Magyarországra, a Dunára. A Bahart pedig 2015-ben vásárolta meg, hogy teljes átalakítás után a Balatonon szállíthassa az utasokat.

„Ez a hajó nyáron került ki a Sólya térre. Több mint 20 ezer munkaórával újítottuk meg, több mint 150 millió forintból. A Nemzeti Regatta végső formájában 33,5 méter hosszú, közel 100 tonna, hivatalosan 180 utas szállítására alkalmas” – mondta Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

Kapitánya a 90 éves Tünde motorost hagyta ott érte. „Kényelmes, nagyobb a tér a kormányállásban, több olyan műszer is található, amilyen a másik hajóban nincs meg, például az orrsugárkormány is, mely a manőverezést segíti, két hathengeres Doosan-motor adja az erőforrását, nagyon stabil, fordulékony, nagyon jó vezetni a többihez képest” – magyarázta Borbély Tamás.

A balatoni hajózási társaság 2015 óta egyre többet költ saját bevételeiből modernizációra. Tavaly és idén csak hajófelújításra félmilliárdot fordítanak. Emellett az összesen 365 milliárd forintot kitevő balatoni régióra jutó uniós és állami támogatásokból is részesülnek.

„2,1 milliárd forintot fordíthat a 22 kezelésében lévő kikötő fejlesztésére, és 4,9 milliárd forintot pedig a hajópark korszerűsítésére. Emellett tervben van, és 5,6 milliárd forintot különített el a kormány a Badacsony–Fonyód kompjárat kiépítésére” – mondta Mosóczi László közlekedésért felelős helyettes államtitkár.

Az új hajónak Nemzeti Regatta 2016 Siófok lett a neve, melyet egy évig visel. A hajót mindig az előző évi Nemzeti Regatta vitorlásverseny győztes településének nevére keresztelik majd át.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!