2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Megreformálják a sportújságíró-képzést

Hír TV

2017. december 12., kedd 19:13, frissítve: kedd 19:15

Új alapokra helyezik a hazai sportújságíró-képzést a Testnevelési Egyetem és a Magyar Sportújságírók Szövetségének együttműködésével. A cél, hogy az egyre növekvő sportmédiapiacra kellő létszámú és megfelelő tudással rendelkező szakembereket képezzenek. Az új oktatási rendszer állami támogatással valósul meg.

„Sokszor halljuk manapság, hogy a magyar sportban a hardver kezd rendben lenni, a sportinfrastruktúra, stadionok, a létesítményhelyzet egyre inkább hasonlít arra, ami méltó egy európai országhoz. Viszont az is igaz, hogy szürkeállomány-hiánya van a magyar sportnak. A sportkultúra megújításában közösen kell dolgoznunk, ebben valóban nekünk, sportújságíróknak és a Testnevelési Egyetemen dolgozóknak elsődlegesen fontos feladatunk van” – mondta Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke.

2018 őszén indul el a felsőfokú posztgraduális sportújságíró-képzés, amelyre a már diplomával rendelkezők jelentkezhetnek. A képzés – amelyre 30-40 főt terveznek felvenni – három féléves lesz, szemeszterenként 120 órányi tananyaggal, és három területet ölel fel, a társadalomtudományokat, a sporttudományokat és a médiatudományokat. Ezzel párhuzamosan 2018 őszétől a csak érettségivel rendelkezők számára is lesz lehetőség egy alacsonyabb szintű képzésen elsajátítani a sportújságíráshoz szükséges legfontosabb ismereteket.

2019 őszétől az egyetemi szintű sportmédiaképzést is tervezik beindítani. Az alapfokú (BSC) képzés hat féléves, az erre épülő mesterképzés (MSC) pedig további négy féléves lesz, és ez utóbbit már egyesítik a sportdiplomácia mester szintű oktatásával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!