2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 09:05

Már csak a háború és a dopping veszélye fenyeget

Hír TV

2018. február 4., vasárnap 12:26, frissítve: vasárnap 13:56

Folyamatosan érkeznek a sportolók Dél-Koreába, a téli olimpiára. A szervezők szerint minden készen áll a pénteken kezdődő XXIII. téli olimpiai játékokra Phjongcshangban. A műkorcsolyázók, a curlingesek és a síugrók már egy nappal a megnyitó előtt is selejteznek.

Pénteken kezdődnek a XXIII. téli olimpiai játékok. A szervezők közlése szerint nincs késedelem, az összes helyszínen készen állnak a rendezvényre. Szöultól 180 kilométerre keletre, Phjongcshangban rendezik a legtöbb sportszámot, itt lesz a megnyitó és a zárórendezvény is.

A sikeres rendezés Dél-Koreában nemzeti ügy: a szervezők munkáját önkéntesek tízezrei támogatják. 

Észak-Korea rakétakísérletei és nukleáris próbarobbantásai szinte már a háború szélére sodorták a félszigetet, veszélybe sodorva a sikeres rendezést, hiszen Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök is megelőző atomcsapással fenyegetett. A feszültség alábbhagyott, északi delegáció érkezik délre, a két ország pedig közös hokicsapatot indít.

A másik veszélyt a dopping jelenti. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az elrettentés erejében bízik. „Minden sportoló, aki jól teljesít, tudja, hogy a verseny után meg fogják vizsgálni. Ezer tesztet végzünk el a versenyek alatt, és további 1400-at a versenyek után” – hívta fel a figyelmet Richard Budgett, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság orvosi részlegének vezetője.

A leginkább fertőzött sportágak legjobb 20-20 sportolóját és a korábban doppingvétségen ért sportolókat különös szigorral nézik. A NOB rajtuk kívül a teljes orosz csapatot is megvizsgálta. Az Orosz Olimpiai Bizottságot december elején zárták ki a játékokból, a 169 orosz sportoló csak semleges zászló alatt állhat pályára. A lépést méltatlannak és megalapozatlannak tartva elítélték Oroszországban. Szombaton a Kremlnél még nagygyűlést is rendeztek az orosz sportolók támogatására.

Magyarországról 19 versenyző utazik Phjongcshangba. Utoljára az 1980-as téli ötkarikás játékokon Lake Placidban, az Egyesült Államokban szereztek érmet magyar sportolók. Regőczy Krisztina és Sallay András ezüstérmes lett műkorcsolyában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!