2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Magyar retró 1.

Következik:

Európai Híradó 04:00

Ma kezdődik a téli olimpia

Hír TV

2018. február 9., péntek 08:59, frissítve: péntek 09:10

Ma kezdődik a téli olimpia a dél-koreai Phjongcshangban. A megnyitó magyar idő szerint fél 12-től délután 3-ig tart, az olimpiának február 25-én lesz vége. A sporteseményen a Dél-Koreával háborúban álló Észak-Korea is ott lesz, Phenjanban csütörtökön katonai felvonulást is tartottak. Oroszországnak az állami doppingprogram miatt nem lehet saját csapata, a versenyzők a NOB zászlója alatt vonulnak.

Fémdetektorokkal vizsgálták a havat Dél-Koreában, a pénteki olimpiai megnyitó helyszínének közelében. Helyi idő szerint este fél 8-kor kezdődik a megnyitó, a biztonsági intézkedésekre pedig azért van szükség, mert több nemzetközi politikus is jelen lesz, például a japán miniszterelnök és az amerikai alelnök. Sok sportoló viszont lemondta a háromórás ácsorgást a –20 fokos hidegben.

Donald Trump Dél-Koreába szökött észak-koreaiakkal találkozott a megnyitó előtt. Ez sokak szerint üzenetértékű: Észak-Korea annak ellenére lehet ott az olimpián, hogy tavaly rakétatámadásokkal fenyegették Amerikát, és atomkísérleteik is voltak. A diktatúra egy nappal a megnyitó előtt katonai felvonulást rendezett, de szakértők szerint kizárt, hogy az olimpiát megzavarnák, ha az ő sportolóik is ott vannak.

A két Korea 1950–1953 között háborúzott, de békét azóta sem kötöttek, csak tűzszünetet. Észak-Koreából civilek nem utazhatnak délre. A diktatúrából egy négyszáz fős szurkolódelegációt küldtek a téli olimpiára, akik lelkesítő dalokat fognak énekelni a stadionokban, és már nyilvános próbát is tartottak.

Észak-Koreával ellentétben Oroszországnak nem lesz saját csapata, hiszen az előző, Szocsiban rendezett olimpia állami doppingprogramja miatt el vannak tiltva. A 170 orosz sportoló a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) zászlója alatt versenyez, és csak azok indulhatnak, akiket független orvosi bizottság ellenőrzött. 47 sportoló korábban fellebbezett az eltiltás ellen, de kérelmüket csütörtökön elutasították.

„Úgy döntöttünk, hogy fenntartjuk az orosz sportolók eltiltását, akik így valóban nem vehetnek részt a téli játékokon. Mivel az eltiltás az orosz olimpiai bizottságra vonatkozik, ezért az egyéni kérelmek esetében korábban is engedélyeztük az indulást, és ezután is fogjuk, de amíg Oroszország nem tesz konkrét lépéseket az állami szintű dopping ellen, addig orosz sportolók csak egyéni engedély alapján indulhatnak” – mondta Matthieu Reeb, a nemzetközi sportbíróság főtitkára.

A megnyitó után a sportesemények magyar idő szerint szombat hajnalban kezdődnek, az első érmet sífutásban osztják. A 23. téli olimpia február 25-ig tart.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!