2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

A görögországi Olümpiában fellobbant a 2018-as téli olimpia lángja

Hír TV

2017. október 24., kedd 17:09, frissítve: kedd 18:36

A fáklyát november 1-jén viszik repülővel Dél-Koreába, ahol hagyományos váltófutás keretében körbeviszik az országban. A téli játékokat február 9. és 25. között rendezik Phjongcshangban.

Az olimpiai lángot az ókori játékok helyszínén, a Peloponnészosz félszigeten, Olümpia városának stadionjában gyújtották meg. „A téli olimpia megrendezésére vonatkozó álmunk valósággá vált. Korea a második ázsiai nemzet, amely téli olimpiát rendezhet” – fogalmazott az eseményen Lee Hee-Boem, a téli olimpia szervezőbizottságának elnöke.

Az egymással folyamatosan háborúzó ókori görög városállamok valaha felhagytak az ellenségeskedéssel a játékok idejére. Ilyen gesztusra azonban Észak-Korea részéről aligha lehet számítani, a kommunista Phenjan rakétatesztjei és kísérleti atomrobbantásai háborús hangulatot teremtettek.

„A phjongcshangi téli olimpia megmutatja a világnak, hogy az emberiség közös értékei erősebbek mindazon erőknél, amelyek megosztásunkat akarják” – közölte Thomas Bach, a NOB elnöke. Ennek igazságáról azonban nem sikerült meggyőzni Észak-Koreát, amelynek még a közös rendezést és közös csapat indítását is hiába ajánlotta fel Dél-Korea.

Az olimpiai láng meggyújtása a hagyományokat követte. Katerina Lechou görög színésznő a második kísérletre tudta meggyújtani a fáklyát az eső miatt. Bal kezében közben a béke szimbólumát, az olajágat tartotta. Elsőként Aposztolosz Angelisz sielő foghatta kezébe a fáklyát, amelyet a stadionon kívül egy dél-koreai sportolónak adott át. A láng innen Athénba érkezik, ahonnan repülővel viszik majd Dél-Koreába, ahol váltófutás keretében hordozzák körbe az országban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!