2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Bayer show 04:40

Huszonkét sportolót küld Észak-Korea a dél-koreai téli olimpiára

Hír TV

2018. január 20., szombat 15:14, frissítve: szombat 19:03

Az olimpikonok öt sportágban képviselik majd hazájukat. Korcsolyázók és síelők mellett női jégkorongozók is utaznak Phjongcshangba, utóbbiak közös válogatottat alkotnak a déliekkel.

Tavaly áprilisban Dél-Korea 3-0-ra győzte le északot a női jégkorong-világbajnokságon, a harmadik vonalnak számító divízió II-ben. Az akkori ellenfelek az idén már csapattársak lesznek: hosszas egyeztetések után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte, hogy a szomszédos országok közös válogatottat indítsanak a dél-koreai téli játékokon – ahogy azt is, hogy a két Korea sportolói együtt, egy zászló alatt vonuljanak be a phjongcshangi olimpia február 9-i megnyitóünnepségén.

Az erről szóló egyezményt már alá is írták a felek Svájcban, a NOB székházában. 

„Örömmel jelentem be, hogy a Koreai Népköztársaság sportolói részt vesznek a 2018-as phjongcshangi téli olimpiai játékokon. A NOB kivételes döntéseket hozott, és extra kvótákat osztott ki 22 észak-koreai sportolónak, aki három sportban, öt sportágban versenyzik majd Phjongcshangban” – jelentette be Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

A Koreai-félsziget-nyilatkozat nevű NOB-különengedély alapján Észak-Korea 12 női jégkorongozót, egy műkorcsolyázó-párost, 2 rövid pályás gyorskorcsolyázót, 3 sífutót és 3 alpesi síelőt küldhet a játékokra. Rajtuk kívül tisztviselők és szurkolók egy csoportja is ott lesz az északi delegációban.

Az észak-koreai részvételről szóló tárgyalások azután kezdődtek, hogy Kim Dzsongun újévi beszédében felajánlotta a lehetőséget Szöulnak. Így kerülhetett sor 2015 óta az első magas szintű egyeztetésre a két Korea között.

Az 1988-as szöuli nyári olimpiát bojkottálta Észak-Korea, amely hivatalosan a mai napig háborúban áll déli szomszédjával, mivel az 1953-ig tartó koreai harcok után csak fegyverszünetet kötöttek a felek, békét nem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!