2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Blattert és Platinit is kivonták a forgalomból

,

2015. október 8., csütörtök 15:10, frissítve: szombat 06:42

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség etikai bizottsága kilencven napra felfüggesztette tisztségéből Joseph Blatter elnököt és Michel Platini alelnököt, az Európai Labdarúgó-szövetség elnökét. A vezetőket érintő felfüggesztés szükség esetén legfeljebb negyvenöt nappal meghosszabbítható. Az intézkedést azért hozta meg az etikai bizottság, mert a 79 éves Blattert két hete korrupciós ügyek miatt hallgatta ki a svájci szövetségi rendőrség, sajtóhírek szerint pedig már Platinivel szemben is nyomoz a svájci államügyészség.

Hétfő óta ülésezik Zürichben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség etikai bizottsága. A testület tagjainak volt is miről tárgyalniuk, Sepp Blatter FIFA-elnök ellen szeptember vége óta nyomoznak korrupció gyanújával a svájci hatóságok. A sportdiplomata június elején lemondott posztjáról, de a jövő februárban összeülő közgyűlésig maradt volna az elnök, ám az etikai bizottság kilencven napra felfüggesztette.

Michel Platini sem úszta meg: az Európai Labdarúgó-szövetség első emberét szintén eltiltották három hónapra minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Sajtóhírek szerint a korábbi háromszoros aranylabdás klasszis is érintett a korrupciós botrányban. Platini nemcsak az UEFA elnöke, hanem a FIFA alelnöke is.

Más sportvezetőket is büntetett a bizottság: a dél-koreai Csung Mong Jun, aki korábban FIFA-alelnök volt, most pedig pályázott volna az elnöki tisztségre, hat év eltiltást és százezer frank büntetést kapott. Blatter és Platini felfüggesztése miatt az egyik alelnök, a kameruni Issa Hayatou irányítja átmenetileg a FIFA-t.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!