2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Váratlan bejelentés: Rosberg visszavonul

2016. december 2., péntek 15:11, frissítve: péntek 20:24

Váratlanul bejelentette visszavonulását Nico Rosberg. A Forma–1-es Mercedes-csapat német pilótája múlt hét vasárnap a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjon szerezte meg pályafutása első világbajnoki címét. A német pilóta úgy indokolt: nem szeretné még egyszer akkora áldozatot hozni, mint a 2016-os szezonban. Inkább a családjára szeretne koncentrálni.

Nico Rosberg 2006-ban debütált a Forma–1-ben a Williams-istálló pilótájaként. A szezonnyitó futamon a hetedik helyen ért célba, amiért két pontot kapott, valamint övé volt a leggyorsabb kör, amivel ő lett a legfiatalabb, akinek ez sikerült – megdöntve Fernando Alonso rekordját. Egészen 2010-ig tartozott a csapat kötelékébe, ekkor a Mercedes gyári csapatához igazolt, csapattársa pedig a Forma–1-be visszatérő, hétszeres világbajnok Michael Schumacher lett. A 2010-es és a 2011-es évet egyaránt a 7. helyen zárta a vb-pontversenyben. 2012-ben 9., míg 2013-ban a 6. lett.

2014-től fordult a kocka. A Mercedes a szabály- és motorváltoztatások miatt óriási előnyre tett szert a száguldó cirkuszban, a Lewis Hamilton és Rosberg közötti párharc pedig a végletekig kiéleződött. 2014-ben és 2015-ben Rosberg mindkétszer a második helyen végzett – mindkétszer brit csapattársa mögött.

A várva várt világbajnoki címet idén sikerült megszereznie. Az első négy futamot magabiztosan nyerte a német, azonban a vb-címvédő Hamilton belelendült és a Magyar Nagydíjon átvette a vezetést Rosbergtől. Ő azonban nem ijedt meg a helyzettől, négy futammal később ismét az Rosberg nevével kezdődött a vb-pontverseny. A vezetést pedig már nem is engedte ki a kezéből – bár előnye folyamatosan olvadt Hamiltonnal szemben. A szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjnak 12 pontos előnnyel vághatott neki Rosberg, a vb-címhez pedig egy harmadik hely is elég volt neki. A futamot Hamilton nyerte, aki hiába próbálta lassítani a mezőnyt – hátha Rosberget megelőzik a nyakára felzárkózók – a német megvédte második pozícióját, és megszerezte a hőn áhított címet.

„Hihetetlen. Egy kicsit kifulladtam az elmúlt napokban a sok ünneplés miatt, nagyon intenzív volt, szóval nincs sok energiám jelenleg. Elképesztő volt, kezdve természetesen a vasárnapi futammal. Ez volt az egyik legkeményebb dolog, amit életemben véghezvittem. Mentálisan mindent kiadtam magamból a versenyhétvégén, de különösképpen a versenyen” – mondta tegnap Rosberg, amikor átvette a világbajnoknak járó trófeát a Mercedes Brackley-ben található székhelyén.

Rosberg öt nappal a futam után ma váratlanul bejelentette visszavonulását. „Eldöntöttem, hogy visszavonulok, amit most itt be is jelentek. 6 éves koromtól versenyzem és az elmúlt 25 évben egy cél lebegett a szemem előtt, az, hogy világbajnok legyek. Ezt sikerült elérnem, felértem a csúcsra. Nagyon sokat tettem ezért, és köszönöm a szurkolóknak, a csapatnak és persze a családomnak, akik nagyon sokat segítettek. Hihetetlen számomra, hogy sikerült. Ez az év nagyon kemény volt, csak mentem előre, mint őrült, hogy az elmúlt két év kudarcai után, végre sikerüljön nyerni. Amikor Suzukában nyertem és a saját kezembe került a vb-címért folyó küzdelem, elgondolkodtam, hogyha én leszek a világbajnok, abbahagyom. Az utolsó versenyen Abu-Dzabiban tudtam, hogy ez lesz az utolsó futamom, ezért ki akartam élvezni, mert tudtam, hogy ez lesz életem utolsó 55 köre. A verseny utáni reggel meghoztam a végleges döntésemet. Most pedig egy új fejezet kezdődik az életemben” – mondta a világbajnok.

Az új fejezet pedig a család. Rosberg több időt akar tölteni feleségével és kislányával.

Graham és Damon Hill után, Keke és Nico Rosberg lett a második apa-fiú páros, akinek mindkét tagja világbajnok lett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!