2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Több százezren nézték a Red Bull Air Race futamot

Hír TV

2018. június 24., vasárnap 17:48, frissítve: vasárnap 18:33

Idén is több százezren, köztük rengeteg külföldi izgulta végig a Red Bull Air Race budapesti futamát. Az idei versenyt a cseh Martin Sonka nyerte, a francia Mika Brageot és az ausztrál Matt Hall előtt.

Nem unatkoztak azok, akik vasárnap kilátogattak a Red Bull Air Race-re. A pilótákat hatalmas tömeg várta a parlament előtti pálya mellett, a Duna mindkét partján, Batthyány téren és a Parlamenti előtt is.

A verseny napján is több utcát lezártak, így legtöbben gyalog érkeztek, hogy lássák kedvenc versenyzőjüket.

A vasárnapi futamra készültek a versenybírók, akiknek irányítóközpontban egész hétvégén bőven akadt dolguk, hiszen a gépek sebessége mellett azt is szigorúan szabályozták, hogy a pilóták, hogy milyen ívben fordulnak rá a pályára és itt döntenek az esetleges büntetésekről is.

„Minden körülményt figyelembe kell venni, az időjárási viszonyokat, a szelet, hiszen ez is meghatározza, hogy milyen vonalon repüljenek a bóják között, hiszen már egy kis szélirányváltozás is más utat jelöl ki. A technikusok majd kitalálják, a pilóták pedig majd azt a tervet fogják végrehajtani, amit ők mondanak, a technikusoknak tehát nagyon komoly munkájuk lesz. Mert egy dolog tudni, hogy mit kell csinálni, de az egy másik kérdés, hogy meg lehet-e azt csinálni” – mondta Steve Jones, a Red Bull Air Race versenyigazgató.

A Red Bull Air Race magyarországi futamát az elmúlt napokban több kritika is érte, amiatt, hogy túl kevés az a 13 millió forint amit a Budapest számára a területfoglalásért fizetnek.

„Fontosak ezek a rendezvények Magyarország számára és nagyon sokat hoznak, nemcsak pénzben, hanem presztízsben is. 100 százalékosan kiállunk emellett és szeretném, hogy ez még sokáig így lenne” – mondta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Gyulay szerint a verseny hasznos Budapest számára, amelyet a nézőszámok is igazolnak. „Tegnap többen voltak mint tavaly, közel 50 ezren, és a jelentések alapján csaknem 100 ezren vannak kint a rakpartokon vagy odaát a parlamentnél. Úgyhogy a helyszínre kilátogató nézők száma a tavalyihoz képest nőtt. Sok változtatást csináltunk mint a VIP vagy sajtóközpont tekintetében. Érdekes kiegészítő programok voltak hiszen a repülőemberre nagyon kíváncsiak voltak az emberek már Abu-Dzabiba is óriási siker volt. Szerintem Japán és Caen után, nagyon méltó helyszín vagyunk. Úgyhogy joggal mondják, hogy ez a Red Bull Air Race Monte-Carlója mint a Forma-1-ben” – tette hozzá Gyulay.

Budapest a 2018-as világbajnokság negyedik állomása, egyben a szezon felezőpontja is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!