2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Százmilliós fizetés és adókedvezmény is járhat a focistáknak

2017. június 14., szerda 22:08, frissítve: szerda 22:52

250 millió forintot is kereshet egy év alatt egy Magyarországon játszó focista úgy, hogy közben még igénybe tudja venni a labdarúgóknak járó adókedvezményt. A javaslat a parlament előtt van, de nem várható, hogy sok csapat ki tudja majd használni.

Zuhanyhíradó a miniszterelnök kedvenc lapjában: a Nemzeti Sport szerint a Videoton a ghánai csatár, Richmond Boakye leigazolását tervezi. A hírek szerint egy olyan európai szinten is jegyzett csapatra is rá tudtak ígérni a székesfehérváriak, mint a Lokomotív Moszkva. Azt, hogy a magyar klubok hasonló kiemelt fizetésű külföldi labdarúgót igazoljanak, a magyar parlament is segítheti. Egy friss javaslat évi 125 millió forintról, 250 millió forintra emelné a kedvezményes adózás felső határát a labdarúgók számára. A törvényalkotási bizottságon átment a javaslat. Az elnök mégis keveset tud a beadványról.

„Túl azon, hogy szoktam futni, ezen túlmenően sportolással kapcsolatos törvényjavaslatok nem tartoznak az én asztalomra. Nem tudom, milyen szakmai szervezet tette ezt a javaslatot, gondolom, hogy a sportolók felől érkezett ilyen igény. Hogy az ekho felső határát 125 millióról 250 millióra terjesszük ki. A törvényhozás ennek eleget tett, de javaslom a sportszakmai szervezetek megkeresését és a kormány sporttal foglalkozó államtitkárságát” – nyilatkozta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettes.

A Hír TV által megkérdezett sportközgazdász szerint bár a havi több mint 20 milliós fizetés magyar szinten soknak számít, Nyugat-Európában ennyiért csak középszerű játékosok írnak alá.

„Ennek az intézkedésnek az lehet az célja, hogy az Európa-kupában vagy Bajnokok Ligájában induló csapatok egy-két külföldön középszerű, Magyarországon nagy jövedelműnek számító sztárjátékost tudjon igazolni. Ennek azonban az problémája, hogy ez csak a bérjövedelmet érinti. Ahhoz, hogy játékjogot megvásároljon egy csapat, körülbelül ugyanannyit kell fizetni a játékjogért (mint a fizetése). Amiről most beszélünk teoretikusan, az egy 500 millió forint értékű játékos, aminek nagyjából fele a játékjog. Egy, két, három évre vonatkozóan. és a fizetése is körülbelül ilyen nagyságrend” – mondta Muszbek Mihály sportközgazdász.

A bajnok Honvéd idén megméretteti magát a nemzetközi porondon, a sikeres szerepléshez viszont igazolniuk kellene. A Kispest tulajdonosa szerint azonban őket nem érinti a módosítás, nem tudnának ennyit fizetni egy játékosnak.

„Egyáltalán nem, mert nálunk a 125 milliót sem használtuk, úgyhogy a 250-et még kevésbé fogjuk. Nekünk ez teljesen mindegy, semmilyen változást nem jelent” – mondta George Hemingway, a Budapest Honvéd tulajdonosa.

A labdarúgók számára az ekhós adózás összesen 15 százalékos elvonást jelent.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!