2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Póni-Eb-nek ad otthont Kaposvár

2017. július 25., kedd 15:37, frissítve: kedd 15:52

Első alkalommal rendeznek póni-Európa-bajnokságot Kaposváron a Pannon Lovas Akadémián. A Nemzetközi Lovasszövetség azért választotta helyszínül a somogyi megyeszékhelyet, mert itt egyszerre három szakág legjobbjai tudnak versenyezni.

A sportpónilovak marmagassága maximum 148 centi lehet, inkább a kistermetű lovakhoz hasonlítanak, kevésé a pónikhoz. Különleges tenyésztésű állatokról van szó, egy-egy példány értéke akár a 100 millió forintot is elérheti. Lovasaik a 12-16 éves korosztályból kerülnek ki. Az Európa-bajnokságra 20 ország 161 versenyzője nevezett, köztük öten magyarok.

Magyarországon nincs pónilótenyésztés, a hazai indulók valamennyien bérelt lovakkal versenyeznek. Kaposváron díjlovaglásban, díjugratásban és lovas tusában avatnak egyéni és csapatbajnokot. A versenyek vasárnapig tartanak.

„Magyarországon először rendezünk póni-Európa-bajnokságot, egyáltalán ilyen komolyabb szintű póniversenyt is most rendezünk először. Ugye ennek az a különlegessége, hogy három olimpiai szakág egyszerre, egy helyszínen versenyez. Ezért ez a versenyrendezők részére egy óriási kihívás, hiszen egy hét alatt gyakorlatilag a három szakág összes igényének meg kell felelnünk” – emelte ki Villányi Krisztina versenytitkár.

Akik a lovas számokban a felnőttek között olimpiai, világ-, vagy Európa-bajnokok lettek, szinte valamennyien pónilovasként kezdték pályafutásukat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!