2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Orbán Mohácshoz hasonlította az andorrai vereséget

,

2017. június 16., péntek 10:46, frissítve: péntek 16:01

Mindkét tisztségében megtartotta Bernd Storckot a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége. A német szakember így továbbra is a válogatott szövetségi kapitánya és a szövetség sportigazgatója marad. Az MLSZ az andorrai vereség után kezdte mérlegelni Storck menesztését. A hírek szerint az 54 éves edző felajánlotta lemondását, de az elnökség nem fogadta el.

Bernd Storckot még 2015. július 21-én nevezték ki kapitánynak, Dárdai Pál utódjaként. Az ő regnálása alatt jutott ki harminc év után újra világversenyre Magyarország, a 2016-os Európa-bajnokságra, ahol csoportelsőként jutott a legjobb tizenhat közé.

Több ezren ünnepelték a válogatott Ausztria elleni győzelmét az Európa-bajnokság idején, focilázban égett az ország, azóta azonban mindössze két találkozót nyert válogatottunk. Andorrát Budapesten, Lettországot Rigában győzte le a csapat. Ezt követően zsinórban négy vereség következett, ráadásul ezeken a meccseken még csak gólt sem szerzett Storck csapata.

Az MLSZ zárt ülésen hallgatta meg a  szövetségi kapitányt csütörtök este.

„Az elnökség úgy döntött, hogy ad egy második esélyt a kapitánynak. Eredményes munkát végzett, kijuttatta a magyar válogatottat az Eb-re, két pótselejtezőt nyert Norvégia ellen, illetve az Eb-n csoportelsőségre vezette a válogatottat. Úgy döntött az elnökség, hogy megérdemel egy második esélyt, és ezért mind szövetségi kapitányként, mind sportigazgatóként folytatja a tevékenységét” – közölte az ülés után Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Orbán nem lepődött meg

A mohácsi vészhez hasonlította a válogatott Andorra elleni kudarcát Orbán Viktor. A labdarúgást kiemelt sportként kezelő miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, nem lepődött meg, hogy Bernd Storck a helyén maradhatott.

„Mégiscsak Mohács után vagyunk. A nemzeti válogatottunk legutóbbi szereplése Moháccsal ér fel, annyival jobb a helyzet talán, hogy a főnök, vagy a király, nem fulladt bele a Csele-patakba, tehát van az MLSZ-nek elnöke. A szétszéledt és menekülő hadakat valahogy össze kell neki gyűjtenie, hadrendbe kell állítania, és meg kell próbálnia megvédeni, ami még a becsületünkből megmaradt. Aztán ha ezt megtettük, akkor vissza kell szerezni azt, amit elveszítettünk, éppúgy, mint kellett volna Mohácsot követően” – fogalmazott a kormányfő.

A történelmi párhuzamot használta az LMP is. Szerintük a mohácsi vész egyetlen hősies pillanata volt, hogy a király is meghalt a csata során. „A jelenlegi csatáról, az Andorrától elszenvedett vereségről még ezt sem mondhatjuk el, hiszen a futballszövetség vezetője is túlélte. A Lehet Más a Politika felszólítja Csányi Sándort és Orbán Viktort, hogy vállalják a felelősséget a magyar futball kudarcáért” – jelentette ki Ikotity István országgyűlési képviselő.

Csányi Sándor MLSZ-elnök azt mondta, hogy, bár rendkívül csúnya volt az Andorra elleni vereség, nem érzi sorsdöntőnek. Azt viszont egyértelművé tette, hogy a 2020-as Eb-re kötelező a kijutás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!