2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

„Neymar és a PSG a partról vizel a medencébe”

2017. szeptember 8., péntek 00:37, frissítve: péntek 07:54

A spanyol labdarúgóliga elnöke szerint az arab tulajdonú csapatok tisztességtelenül pumpálják fel a költségvetésüket, hogy elképesztő összegeket költhessenek focisták igazolására. Az UEFA már vizsgálatot indított a Paris Saint-Germain ellen, miután a klub átszámítva 123 milliárd forintot költött két játékosra a nyári átigazolási időszakban.

Büszkén mutatta be legújabb igazolását a Paris Saint-Germain katari elnöke. A tizennyolc éves Kylian Mbappé a Monacóból érkezett a francia fővárosba. Korábban a brazil világsztárt, Neymart rekordösszegért vásárolta meg a PSG a Barcelonától: 222 millió eurót adott érte – átszámítva 67 milliárd forintot.

Az Európai Labdarúgó-szövetség a „pénzügyi fair play” szabálya szerint ennyit csak akkor költhet egy klub játékosokra, ha legalább ennyi bevétele van. A PSG trükközött, hogy kijátssza a regulát. Mbappét kölcsönvette egy évre, hogy a 180 millió eurós vételára a jövő évi könyvelésben jelenjen meg. Neymar pedig papíron ingyen igazolt a klubhoz, miután saját magát vásárolta ki a Barcelonától. A 222 millió eurót egyébként Katarból kapta.

Az UEFA múlt héten vizsgálatot indított a PSG ellen, de a klub arab tulajdonosai nem izgulnak.

„Ahogy mindig mondtam, mi nagyon biztosak vagyunk magunkban. Az UEFA azt csinál, amit akar. Mi mindent átláthatóan intéztünk, nem rejtettünk el semmit, nem is kell eltitkolnunk semmit. Szívesen látjuk az UEFA-t az irodánkban” – fogalmazott a párizsi klub elnöke. Az üzletember több lábon áll: a futball mellett érdekelt az olajiparban, a médiában, a teniszvilágban, tagja a 2022-es, katari foci-vb szervezőbizottságának is.

A spanyol labdarúgóliga elnöke sérelmezi, hogy a PSG költségvetését nem a futballból és annak reklámbevételeiből, hanem újabb és újabb katari szponzorszerződésekből pumpálják fel. Javier Tebas úgy fogalmazott, hogy a francia klub arab befektetői „pénzügyi doppinggal” jutnak tisztességtelen versenyelőnyhöz, és „a partról vizelnek a medencébe”.

„Alapos gazdasági tanulmányt készítettünk a Paris Saint-Germain és a Manchester City elmúlt öt szezonjáról, és összehasonlítottuk őket más nagy klubokéval, amelyek a futballvilág legnagyobb márkanevei: a Manchester United, a Real Madrid és a Barca. A PSG-nek és a Citynek több a kereskedelmi bevétele, mint ennek a három klubnak, holott nincs olyan lista a világon, amelyen a PSG vagy a City megelőzné őket márkanévként” – mutatott rá a sportvezető.

A ligaelnök által megvádolt másik arab tulajdonú sztárklub, a Manchester City átigazolásait az UEFA nem vizsgálja. Az angol egyesület Manchester City várhatóan bepereli Javier Tebast.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!