2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Megérkezett Győrbe az ifjúsági olimpiai láng

2017. május 24., szerda 23:58, frissítve: csütörtök 09:34

Megérkezett Győrbe a 14. európai ifjúsági olimpiai fesztivál lángja. A 14–18 év közötti fiatalok versenyére ötven országból 2500 sportolót és 1100 kísérőt várnak. Magyarországot több mint százötvenen képviselik.

A Győri Balett keltette életre azt a tíz sportágat, amelynek fiataljai megmérkőznek egymással az első magyarországi ifjúsági olimpián, de a közönség egy film segítségével azt is átélhette, hogyan gyújtják meg Rómában a lángot. Az olasz fővárosból öt sportági nagykövet, a cselgáncsozó Karakas Hedvig, a kalapácsvető Pars Krisztián, az úszó Jakabos Zsuzsanna, a tornász Berki Krisztián és a kézilabdázó Görbicz Anita hozta el Győrbe a lángot.


„Nem gondoltam volna, hogy egy olimpiát lehet még überelni, főleg egy aranyérem után, de az, hogy Rómában beleláthattunk egy picit a háttérbe, és láthattuk az egész olimpiai lángnak a hazajövetelét, óriási dolog a számunkra. Még felnőtt versenyzőként is beleborzongunk, és tényleg ráz minket a hideg az élménytől” – lelkesedett Berki.

Győr polgármestere szerint sokat készültek az eseményre. Borkai Zsolt arról beszélt, hat évvel ezelőtt, amikor elnyerték a pályázatot, nem is gondolták, hogy „mennyi munka kell, mekkora összefogás kell, mekkora segítség kell a győriektől, a magyar emberektől, hogy egy ilyen rendezvényt valóban meg tudjunk szervezni”.

Görbicz Anita első olimpiai élményét osztotta meg a közönséggel: „Emlékszem, amikor 2004-ben Athénban először léphettem be az olimpiai faluba, ma is beleborzongok. Felemelő érzés volt számomra, hogy képviselhettem Magyarországot.”

A július 23–29-én a 14–18 év közötti fiatalok versenyeznek, tíz sportágban százharminc versenyszámot rendeznek. Ötven országból 2500 sportolót és 1100 kísérőt várnak Győrbe. Magyarországot 152 sportoló képviseli, ami rekordnak számít.

„Az EYOF fontos állomás, mert az EYOF-ra csak egyszer mehet az ember egész életében, míg Európa-bajnokságra, világbajnokságra vagy olimpiára többször is kijuthat, úgyhogy megpróbálom a maximumot kihozni magamból” – mondta Mészáros Krisztofer sportági nagykövet. Az ünnepség végén Borkai Zsolt elhelyezte az őrlángot a városháza előtt, majd a többezres közönség meghallgatta az EYOF hivatalos dalát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!