2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Még nem tudni, mennyi lesz, de az ellenzék már számon kér

2016. március 8., kedd 20:02, frissítve: kedd 20:15

Megfizethetetlen a reklámértéke a jövő évi úszó világbajnokság rendezésének – erről az illetékes kormánybiztos beszélt az Országgyűlés kulturális bizottságában. Az ellenzék szerint a kormány régen túllépte a saját maga által megszabott költségkeretet.

Jelenleg is épül a Dagály fürdő területén a 2017-es úszó világbajnokság rendezvényközpontja. Egy tavalyi kormányhatározat szerint a vb rendezésének költségei nem haladhatják meg a 49 milliárd forintot. Az összeg tokkal-vonóval értendő, nemcsak a toronyugróállvány felállítása vagy az uszodafelújítások vannak benne, hanem a kapcsolódó budapesti beruházások is – gátépítés, térkövezés, közlekedésfejlesztés. Az illetékes kormánybiztos tavaly júniusban úgy becsülte, hogy a pénz 60 százalékát elviszi a Dagály-aréna és a környék rendbetétele.

„Ennek a költsége olyan harminc, harminc-egynéhány milliárd forint lesz, három év alatt.” Fürjes Balázs az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt már különválasztotta a vb-rendezési és a városfejlesztési költségeket. „Azt gondolom, hogy olyan beruházásokat – ezeket talán nem lenne valóságszerű ehhez számítani –, amelyek egyébként a főváros vagy Angyalföld fejlesztési terveiben egyébként is szerepeltek, vagy most, vagy kicsivel később egyébként is megvalósultak volna” – jegyezte meg a kormánybiztos.

Március 3-án a kormány 7 milliárd forintot csoportosított át a költségvetésben olyan uszodák korszerűsítésére, amelyek a vb helyszínéül szolgálnak majd. Fürjes Balázs azt mondta, hogy ezzel a pénzzel eredetileg is számoltak, az ellenzék szerint viszont a kormány már régen túllépte a költségkeretet.

„8 milliárd forintot emlegettek, hogy annyiba fog kerülni egy új uszoda építése. Ma eljutottunk odáig, hogy 64 milliárd forint az, amiről döntés született. Ebben benne van az uszoda építése, a vidéki helyszínek építése is, meg mindenféle kapcsolódó városfejlesztési beruházás, és még nincsenek benne a szervezés költségei. Ebből az következik, hogy ez az összeg jelentősen nőni fog a jövőben” – véli Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője

Az úszó-vb rendezési költségét egyébként tavaly tavasszal még csak 24-25 milliárd forintra tette a Magyar Úszó Szövetség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!