2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Letették az esküt, „félpénzért” vágnak neki a játékoknak a paralimpikonok

2016. augusztus 28., vasárnap 20:05

Letették az esküt a magyar paralimpikonok. Jövő héten pedig már elutaznak Rióba, ahol szeptember 7-e és 18-a között rendezik meg a paralimpiai játékokat.

A Nemzeti Színházban tette le az esküt a magyar paralimpiai csapat. 43 sportoló utazik Rióba, ennyi egyéni magyar versenyző még soha nem indult a játékokon.

„A remények és a várakozások nagyok, nagyon helyesen. 43 sportolónk utazik, ez minden idők második legnagyobb paralimpiai csapata, és ha a kvótaszámot nézzük, akkor a legnagyobb. Sydney-ben voltunk ennél többen, de akkor csapataink is kijutottak, most azonban csapatkvótát nem szereztünk csak egyénit, így állt össze a 43 egyéni kvótás sportoló. Én úgy látom, hogy a felkészülés rendben volt, semmiféle hiányt ilyen értelemben nem szenvedtek a sportolóink” – mondta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Sors Tamás zsinórban harmadik olimpiájára készül. A 24 éves úszó ráadásul sorozatban harmadszor szerezhet aranyérmet.

„Egy sportoló számára az a legfontosabb, hogy nyerjen, és mindenki úgy megy ki, hogy nyerni akar, nyilván én is így indulok neki a paralimpiának. Bizakodó vagyok, és minél jobban szeretnék úszni, jobban, mint esetleg Londonban, de hogyha mégsem sikerülne, akkor sem szomorkodom majd, hanem boldog szeretnék lenni” – mondta a paraúszó.

Szintén harmadik olimpiájára utazik a sportlövő Gurisatti Gyula, akinek egy családi tragédia nehezítette a felkészülését. Egy hete veszítette el édesanyját.

„Mindenféleképpen szeretnék legalább egy számban döntőbe kerülni. Nagyon erős a mezőny, sok jó lövő van, fiatal lövők. Reális esélynek azt tartanám, hogy legalább egy számban sikerülne döntőbe kerülnöm” – mondta a paralövő.

Bár a felkészülés hasonlóan kemény egy paralimpikonnál, mint egy ép sportolónál, az érmekért járó jutalmakat már nem egyformán mérik. Egy Rióban érmet szerző parasportoló pont feleannyi pénzdíjban részesül, mint egy egészséges olimpikon.

„Ezt személy szerint méltatlannak tartom. Mi abszolút nem végzünk kevesebb munkát, vagy nem teszünk kevesebb befektetést, annak érdekében, hogy a sikereket elérjük. Úgy gondolom, hogy a jövőben ez még remélhetőleg javulni fog. Egy éve van egy új elnökünk, aki mindent megtesz értünk, és bízunk benne, hogy ez még javulhat” – mondta Adámi Zsanett, aki első paralimpiáján vesz részt Rióban.

Egy aranyéremért 17,5, ezüstéremért 12,5, míg a bronzéremért 10 millió forint jutalmat kapnak a paralimpikonok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!