2024. 09. 09. Hétfő Ádám napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Sport

Kuttor-Bragmayer Zsanett a 26. triatlonban

Kuttor-Bragmayer Zsanett a 26. helyen végzett a női triatlonosok szerda reggeli versenyében a párizsi olimpia ötödik versenynapján.

  • Kuttor-Bragmayer Zsanett a 26. triatlonban

A Szajna vízminősége egy éve komoly kétségeket keltett a triatlonosok - illetve a nyíltvízi úszók - versenyeivel kapcsolatban. Tavaly a tesztverseny után többen megbetegedtek, majd idén is folyamatosan csak rossz hírek érkeztek a folyó állapotáról. Egészen július közepéig rendre az egészségügyi határérték feletti értékeket mutattak a vizsgálatok, hiába költöttek több mint egymilliárd eurót a franciák a víz tisztábbá tételére.

Aztán a játékok nyitánya előtt nem sokkal sikerült úszásra alkalmas állapotba hozni a Szajnát, melyben Anne Hidalgo, Párizs polgármestere is úszott. Az elmúlt hetekben a szakemberek a vízminőséggel kapcsolatban sokszor elmondták, hogy az esőzés nagyon rosszat tesz a víznek, mert belemossa a folyóba a szennyező anyagokat. Pénteken este pedig eleredt az eső a francia a fővárosban, szombat késő délutánig meg sem állt és a vízgyűjtő területeken is sok csapadék hullott. A versenyzők így nem edzhettek a folyóban, kedd hajnalban pedig el kellett halasztani a férfiak viadalát szerdára, a női verseny utánra.

Ezek után szerda hajnalban a szakemberek megfelelő értékeket mértek a Szajna vizének minőségét illetően, így reggel nyolc órától sor kerülhetett a női versenyre, melyet majd a férfiaké követ 10.45-től.

Fél órával a rajt előtt a III. Sándor hídnál kialakított versenyközpontban felbukkant Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke, valamint Anne Hidalgo, Párizs polgármestere és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Láthatóan minannyian megkönnyebbültek, felszabadultan nyugtázták, hogy végre elindulhat a verseny.

A 56 fős mezőnyben egyetlen magyarként volt ott Kuttor-Bragmayer Zsanett, aki három éve, Tokióban a 12. helyen végzett, ezzel a sportág történetének legjobb magyar női olimpiai eredményét érte el.

A verseny a III. Sándor híd lábától indult, ahonnan a Szajnába ugrott az 56 triatlonos és az Invalidusok hídja alatt átúszva előbb egy 910 méteres kört tett meg, majd a parton pár métert futottak a versenyzők, visszavetették magukat a folyóba és 590 méter tempózás után a III. Sándor hídnál zárták az úszást, aztán felpattantak a kerékpárjukra. A folyóban a címvédő Flora Duffy volt a legjobb, aki mindenkit le tudott szakítani, mögötte pedig 14-en közel egymáshoz, elnyújtott bolyt alkotva úsztak. Ebben a csoportban volt Kuttor-Bragmayer Zsanett, aki egészen kiváló tempóban úszott és a folyóból hetedikként, Duffytól 29 másodperccel lemaradva szállt ki.

Következett a 40 kilométer kerékpározás, melynek során hét kör teljesítése várt a mezőnyre a belvárosban kijelölt pályán, amely a Grand Palais mellett a Champs-Elysées-n vezetett, és érintette többek között az Orsay Múzeumot. Az "átszerelés" a triatlonos versenyek egyik különleges szakasza, a sportolók ugyanis gyakorlatilag egy pillanatra sem állnak meg, menet közben rúgják le cipőjüket, veszik ki kerékpárjukat a tartóból, s már tekerés közben lépnek bele cipőjükbe és folytatják a versenyt.

Az átmenetet után Duffy mögött szétszakadt a mezőny, a bermudai klasszist egy négyfős boly vette elsőként üldözőbe, Kuttor-Bragmayer pedig hat riválisával együtt kezdte meg a 40 kilométert. Az első két körben Kuttor-Bragmayerék csoportja ment a legjobb tempóban és előbb Duffy üldözőit érték utol, majd az éllovast is, azonban az élboly nem 15 fősre nőtt, mivel a versenyt megelőző eső miatt felázott úton többen is elestek. A táv nagy részét kilencen tekerték le együtt, miközben a nagy üldözőboly másfélről előbb egy percre csökkentette hátrányát, a 40. kilométerre viszont Kuttot-Bragmayeréknek sikerült visszaállítaniuk a különbséget.

A 10 km futást a magyar klasszis a legjobbakkal kezdte meg, az azonban hamar nyilvánvalóvá vált, hogy nem fogja bírni a tempójukat, gyakorlatilag egyből leszakadt és folyamatosan nőtt a lemaradása, majd a második 2,5 km-es körben az üldözők is utolérték és végül a célba a 26. helyen érkezett meg.

A futás elején az is gyorsan egyértelművé vált, hogy nem lesz címvédés, mivel négyen, a svájci Julie Derron, a vb-címvédő brit Beth Potter, illetve a világranglista első és harmadik helyén álló két francia, Cassandre Beaugrand és Emma Lombardi néhány méter után elszakadt a többiektől és innentől különcsatába kezdett az aranyéremért. A tempót elöl az utolsó, negyedik kör elejéig a verseny meglepetésembere, Derron diktálta, majd Beaugrand tudott váltani és elfutott riválisaitól. A hazai közönség előtt szereplő versenyző végül biztosan, Derront hat másodperccel megelőzve szerezte meg az olimpiai bajnoki címet. A harmadik helyen Potter ért célba.

Eredmények:

triatlon, nők, olimpiai bajnok:

-------------------------------

Cassandre Beaugrand (Franciaország) 1:54:55 óra

2. Julie Derron (Svájc) 1:55:01

3. Beth Potter (Nagy-Britannia) 1:55:10

...26. Kuttor-Bragmayer Zsanett 2:00:24

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Rossi 60 éves lett

Rossi 60 éves lett

Orbán Viktor facebookos oldalán egy posztban köszöntötte 60. születésnapja alkalmából Marco Rossit. A Nemzeti Sport külön cikkben idézte fel a szövetségi kapitány pályafutását.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!