2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kovács Katalin: Itt a vége, fuss el véle

,

2016. július 29., péntek 12:31, frissítve: szombat 09:07

Bejelentette visszavonulását Kovács Katalin, minden idők legeredményesebb női kajakosa. Utolsó világversenye a 2013-as duisburgi vb volt, majd 2014-ben gyermeke született.

„Az elmúlt időszakban egy mondat sokszor hagyta el a számat. Vagyis ez idáig csak a kislányomnak mondogattam többnyire a mesék végén. Azt hiszem, hogy nem fogok nagy titkot elárulni azzal, hogy miért is hívtalak titeket ide. Ezt a mondatot nektek is most ki fogom mondani. Az én kis tündérmesémnek, vagyis élsportolói pályafutásomnak ezennel itt a vége, fuss el véle” – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján az olimpiai bajnok.

Könnyekkel küszködve jelentette be a kajakos Kovács Katalin, hogy 3 olimpiai, 31 világ- és 29 Európa-bajnoki aranyérem után befejezi pályafutását. Minden idők legeredményesebb női kajakozója már kislánya születése után gondolkodott a visszavonuláson. „Ez egy hosszabb folyamat volt. Tulajdonképpen én úgy vágtam neki Luca születése után a felkészülésnek, hogy szeretnék ott lenni Rióban. És tudtam, hogy nekem bárhogy is alakul, az fogja jelenteni a pályafutásom végét. Hát sajnos kicsit előrébb beintették a piros zászlót. Tehát én szép folyamatosan ezzel már tisztában voltam. Tudtam, hogy mikor lesz vége” – tette hozzá.

A „kajakkirálynő” 1987-ben kezdte el karrierjét, utolsó érmét pedig a 2013-as duisburgi világbajnokságon nyerte. Az idei olimpiai szereplés jogát már nem tudta kiharcolni.

„Ténylegesen én is úgy élem át ezeket a pillanatokat, hogy kivételes és emlékezetes része lesz az én sportolói pályafutásomnak is” – így búcsúzott a válogatott vezetőedzője a sportolótól. Storcz Botond annak idején szinte együtt kezdett el versenyezni Kovács Katalinnal. „Igazán mi tartozunk köszönettel neked azért a sok szép eredményért, azért a sok kivételes alkalomért, amit te eljuttattál hozzánk az eredményeiddel. És nem csak az eredményeidet emelném ki, mert én azt gondolom, hogy egy sportoló, hogy ilyen magasságokba elérjen, mint te, ehhez nemcsak arra van szükség, hogy valaki sokat eddzen és ott legyen az edzéseken, hanem ehhez megfelelő emberi tartás, alázat, akarat kell” – tette hozzá.

Kovács Katalin azt még nem tudja, hogy a jövőben mennyire marad közel a sporthoz, de az olimpia kezdetét így is várja, és elmondta: nagyon szurkol majd a magyar csapatnak. Jelenleg a családjával tölt minél több időt, de minden idők legsikeresebb női kajakosát már egy gyerekeknek szóló tábor megvalósítását is tervezi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!