2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Koszovó UEFA-tag lett – az elnök személye még kérdéses

2016. május 3., kedd 19:28, frissítve: kedd 20:32

55. tagként Koszovót is felvették az UEFA tagjai közé. Erről döntöttek az Európai Labdarúgó-szövetség budapesti kongresszusán, ahol a testület végrehajtó bizottságának első női tagját is megválasztották. A korrupció miatt eltiltott Michel Platini elnökkel kapcsolatos döntéseket elnapolták.

A FIFA nemrég megválasztott elnöke is megjelent az Európai Labdarúgó-szövetség budapesti kongresszusán. Gianni Infantino korrekt szövetséget ígért, egyben kijelentette, hogy a hozzájuk befolyó összegekkel a nemzeti szövetségeket támogatják, hogy azok megvalósíthassák fejlesztési programjaikat. „Ez egy új FIFA, amely megvalósítja a reformokat. Egy FIFA, amely jó vezetésre törekszik, amely kiáll az átláthatóság mellett. Egy FIFA, amely az őszinteség híve, és kiáll az értékek mellett. Egy FIFA, amelynek profinak kell lennie abban, amit csinál” – fogalmazott az elnök.

A kongresszus fő témájaként megszavazták, hogy 55. tagként Koszovót is felveszik az UEFA tagjai közé. Az erről szóló szavazás szoros volt. 28 támogató mellett 24-en ellenezték a Szerbiából kivált ország felvételét, két voks pedig érvénytelen volt. „A legfontosabb, hogy végre nemzetközi mérkőzéseket játszhatunk, és 16 év elszigeteltség után végre egyenrangú partnerei lehetünk az UEFA-nak, és reméljük, hogy hamarosan a FIFA-nak is. Szóval ez egy történelmi lépés” – mondta Eroll Salihu, a Koszovói Labdarúgó-szövetség főtitkára.

Arról is döntés született, hogy a francia Florence Hardouin lesz a végrehajtó bizottság első női tagja – megbízatása három évre szól. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy engem választottak. Köszönöm a francia szövetség támogatását, és hogy vállalták értem a rizikót. Nagy kihívások állnak előttem, de készen állok, hogy szembenézzek velük” – nyilatkozta az UEFA végrehajtó bizottságának első női tagja.

Az viszont, hogy ki fogja a jövőben betölteni a testület elnöki posztját, amely a korrupciós botrány miatt betöltetlen, még kérdéses. „Olyan döntés született, hogy addig, amíg a lausanne-i Sportdöntőbíróság nem dönt Michel Platini ügyéről, addig nincs elnöki kérdés az UEFA-n belül. Ha felmentik a FIFA-büntetés alól, akkor természetesen Platini az UEFA-elnök. Ha nem mentik fel, akkor az a döntés, hogy bár Platini civil bíróságokon meg tudja fellebbezni a döntést, de az már éveket vehet igénybe, tehát akkor arra már nem tudunk sajnos várni, és akkor kerül előtérbe az elnöki kérdés” – közölte Csányi Sándor, az MLSZ elnöke.

Az MLSZ elnöke Infantino látogatására is kitért. A FIFA elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Csányi Sándorral is tárgyalt aktuális sportkérdésekről, a svájci sportvezető pedig támogatásáról biztosította a magyar szövetséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!