2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Sport

Kipchoge több mint egy percet javított a maratoni világcsúcson

A kenyai Eliud Kipchoge 2:01:39 órás eredménnyel, több mint egy perccel megjavította a világcsúcsot a vasárnapi Berlin Marathonon.

  • Kipchoge több mint egy percet javított a maratoni világcsúcson

Az előző rekordot (2:02:57 óra) az ugyancsak kenyai Dennis Kimetto szintén a német fővárosban futotta 2014. szeptember 28-án.

Minden idők legjobb eredményének birtokosa, Kipchoge 2013-ban tért át pályáról az utcai futóversenyekre, azóta 11 maratonin indult, és immár tíz győzelmet, illetve egyetlen második helyet számlál. A 2013-as berlini viadal óta senki sem tudta legyőzni.

Kipchoge eddigi egyéni csúcsa 2:03:05 óra volt, amellyel a harmadik helyen állt a szabályos körülmények között elért idők örökranglistáján. A 42,195 kilométeres táv leggyorsabb eredménye is az ő nevéhez fűződik, tavaly tavasszal ugyanis 2:00:24 órát ért el Monzában, ahol szponzora, a Nike szervezésében próbálkozott meg a 2 órás álomhatár áttörésével.

A vasárnapi versenyre 44 389 futó nevezett, akiket napsütéses őszi időjárás, ideális hőmérséklet és szinte teljes szélcsend fogadott a belvárosban kijelölt pályán. A győztes nagy iramban kezdett, és hamar leszakította magáról legnagyobb ellenfelét, Wilson Kipsangot, így a folytatásban tulajdonképpen egyszemélyessé vált a verseny.

Mivel harminc kilométer után sem lassult, 2:52 perces ezer métereket teljesített, sejteni lehetett, hogy sikerrel jár a terve. Ez a nyolcadik, sorozatban pedig a hetedik világrekord, amit Berlinben értek el.

„Nincsenek szavak, amelyekkel leírhatnám ezt a napot. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki segített nekem, és örülök, hogy megdöntöttem a világcsúcsot” – mondta Kipchoge, aki 5000 méteren világbajnok, a maratoni távon pedig két évvel ezelőtt Rio de Janeiróban olimpiai aranyérmes volt.

„Kemény volt. A saját versenyemet futottam, bíztam az edzőmben és a taktikámban, az utolsó kilométereken ez hajtott előre” – tette hozzá.

Kipchoge után több mint öt perccel ért célba honfitársa, a második helyezett Amos Kipruto, a harmadik pedig az ugyancsak kenyai Kipsang lett.

A női versenyt a szintén kenyai Gladys Cherono nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!