2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Keveslik a milliós fizetéseket a magyar focisták

2017. július 6., csütörtök 19:17, frissítve: csütörtök 19:49

Elszálltak a magyar focisták fizetési igényei – ezt nyilatkozta a Hír TV-nek a bajnok Honvéd tulajdonosa. Egyre több labdarúgó vár ugyanis már havonta kétmillió forintos vagy annál is magasabb keresetet. A játékos-ügynök is azt mondja, hogy a megkereshető pénzek és a pályán nyújtott teljesítmények nincsenek összhangban, de a közgazdász szerint mivel egyre több a pénz a futballban, így a játékosoknak is több jut.

„Hazajöhetne. Eleget volt már az araboknál” – a miniszterelnök az NB I-ben látná a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányát. A Blikk tavaly év végi összeállítása szerint Dzsudzsák Balázs a legjobban kereső magyar sportoló.

A 30 éves játékos évi egymilliárd forintot tehet zsebre az egyesült arab emírségekbeli al-Vahda csapatánál. A magyar klubok azonban nem tudnának ekkora összeget kifizetni. A honi élvonal legjobban fizetett játékosa jelenleg a Videotonban játszó Juhász Roland, valamint a Ferencvárosban játszó Gera Zoltán – ők havi nyolcmillió forintot keresnek.

Szerdán Szima Gábor, a Debrecen tulajdonosa nyilatkozta, hogy nehéz feladat játékost igazolni, mert aki pár éve nyolcszázezres fizetést kért, az most legalább kétmilliós havi összeget remél.

– Ön szerint a mai magyar labdarúgásban reálisak ezek a fizetések?

– Nem. Ez egy rövid válasz. Nem.

Ezt már a bajnoki címvédő Budapest Honvéd tulajdonos mondja. George Hemingway egy úgynevezett fizetési sapkát vezetett be a klubnál, melyet szerinte a magyar labdarúgásban lehetne alkalmazni.

„A játékosok a lehető legtöbb pénzt szeretnék. Az az idióta, aki megadja azt, amit kérnek, az felelős érte. Nem értem, hogy miért a magyar labdarúgást tesszük felelőssé, az MLSZ, a jóistent, a játékosokat, az ügynököket, a többi hiénát és így tovább. Egyszerűen a klubtulajdonosok felelősek érte, ha én nem adom azt a pénzt, akkor nincs. Egy klubtulajdonos lehet, hogy ezt nem tudja megtenni, de ha a klubtulajdonosok azt mondják, hé, ez ennyi és nem több. Az Egyesült Államokban is van egy bértömegsapka, ez Magyarországon is lehetne” – mondta George Hemingway.

A korábbi válogatott labdarúgó, jelenleg játékos ügynökként is tevékenykedő Hrutka János szerint a fizetések nincsenek összhangban a teljesítménnyel.

„Olyan mértékeket öltött ez a növekedés, amely nem biztos, hogy jó irányba viszi a magyar labdarúgást, hiszen többen is most már olyan összegeket tudnak megkeresni a hazai labdarúgópályákon, amely nem biztos, hogy teljes mértékben arányban van a teljesítményükkel. Ezeknek a játékosoknak már azért nehéz külföldi csapatot találni, a teljesítményen és a nívón felül, mert nem tudnak annyi pénzt keresni külföldön ezzel a teljesítménnyel, mint amennyit itthon keresnek” – véli Hrutka János.

A Hír TV által megkérdezett sportközgazdász szerint ugyanakkor a klubok bevétel-növekedése mellett természetes, hogy a játékosok fizetése is növekszik.

„A labdarúgó a futballpiac legértékesebb erőforrása, aki előállítja magát a terméket, tehát mondhatjuk azt, hogy a klubok bevételei szinte átfolynak a klubokon, egyből a labdarúgókhoz kerülnek. Mivel tisztában vannak a futballisták azzal, hogy a magyar kluboknak jobbak a bevételei, mint korábban, ezért a bértárgyalásokon is ennek megfelelően fognak alkudni” – mondta el Szabados Gábor.

A világ legjobban fizetett sportolójának Cristiano Ronaldo számít. A Real Madrid portugál világsztárja a Forbes szerint 2016-ban 88 millió dollárt – átszámítva közel 24 milliárd forintot – keresett a szponzori pénzekkel együtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!