2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:05

Kenőpénzért rendezhetett olimpiát Rio – állítja egy lap

2017. március 4., szombat 16:11

Másfél millió dollár kenőpénzért cserébe ítélték oda Rio de Janeirónak a 2016-os olimpiát – állítja egy francia lap. A Le Monde szerint egy gazdag brazil üzletembertől csúszott át a pénz a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik befolyásos tagjának zsebébe. A riói olimpia szóvivője tagadja a vádakat. Az ügyet a NOB etikai bizottsága is vizsgálja.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2009-ben Koppenhágában jelentette be, hogy Rio de Janeiro rendezheti meg a 2016-os olimpiát. Ennek azonban borsos ára volt egy francia lap szerint. A Le Monde arról ír, hogy egy gazdag brazil üzletember másfél millió dollárral kente meg a NOB egyik befolyásos tagját, hogy a 6,5 millió lakosú városra szavazzon. A riói olimpia szóvivője tagadja a vádakat.

„Rio megválasztása tiszta volt. Nagy többséggel, 66:32 arányban nyertük el a rendezés jogát – ez is mutatja, hogy nincs ok a kételkedésre. Minden nyitott volt a pályázási folyamat során. A tanulmány, a kommunikáció, minden” – mondta Mario Andrada.

A tavaly nyári ötkarikás játékok nem voltak mentesek a korrupciós botrányoktól, az egész politikai elit benne volt. A riói olimpia teljes pénzügyi csődnek bizonyult, folyamatos volt a tiltakozás a játékok ellen.

„A munkánk során végig egyeztettünk a hatóságokkal, anélkül, hogy kérték volna. A francia hatóságoktól sem kaptunk semmi olyan információt, melyet tisztáznunk kellene. A Le Monde-dal sem voltunk semmilyen kapcsolatban. Egy dolog bizonyos: Rio tiszta eszközökkel nyerte el a rendezést” – tette hozzá Mario Andrada.

A Le Monde szerint a megvesztegetett személy Lamine Diacknak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség akkori elnökének a fia volt. Papa Massata Diackot korábban korrupció miatt örökös eltiltással sújtotta a szövetség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!