2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Ivkovics: Nem hagyják érvényesülni a magyarokat

2016. szeptember 26., hétfő 16:30, frissítve: kedd 15:19

17 év után kijutott egy kontinensviadalra a magyar férfi kosárlabda-válogatott. A Középkezdés vendégei a témában Sztojan Ivkovics és Mészáros Lajos voltak.

Minden válogatottnak egy adott társadalmi környezetben kell működnie, ezért nehéz összehasonlítani az 1999-es válogatottat a maival – elmélkedett Mészáros Lajos, aki 17 éve vezette a válogatott kosarasokat, ma pedig a szövetség szakmai bizottságának elnöke. Hasonlóságként említette azonban, hogy ahogy akkor, ma is hosszú idő alatt alakult ki a végleges csapat, Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány pedig csak olyan játékosokat választott, akik elkötelezettek, elhivatottak és mindent megtesznek a sikerért.

Sztojan Ivkovics szerint a régóta várt siker annak is köszönhető, hogy mára harmónia alakult ki a vezetésben, korábban pedig ez a harmónia nem állt fenn. Sokáig ugyanis a szövetség nem volt hajlandó az együttműködésre, hol jobbra, hol balra dőltek, pedig mind a szövetség, mind a klubok egy hajóban eveznek. Hozzátette: a sikerhez pedig szükség van az együttműködésre.

Rossz természete van a magyaroknak

Arra a kérdésre, hogy mi volt az oka az elmúlt 17 év sikertelenségének a kapitány így válaszolt: „a magyaroknak van egy rossz természete, berögződése, hogy ami csillog-villog, az jó, és megpróbálnak megfelelni egy hangulatnak – ez a hangulat sok kellemetlen szituációt hozhat a szakmában”. Elmondta, hogy miután 2007-ben átvette a válogatottat, hiába került be a válogatottal az A ligába, a szövetség elnöksége szinte kötelezte, hogy több külföldi játékost tegyen be a keretbe, emiatt a döntés miatt pedig nehéz helyzetbe került a szakma.

Ivkovics szerint bár alapvetően jó kapcsolatot ápol a klubokkal, azt problémának tartja, hogy a nagyobb magyar csapatok is inkább a külföldi játékosok leigazolását preferálják ahelyett, hogy a magyar utánpótlást helyeznék előtérbe.

A klubok a magyarok ellen szavaznak

A kapitány visszásnak látja azt a helyzetet, hogy amíg a magyar kormány és a jobboldali szavazók folyamatosan a migránsok betelepítése ellen kampányol, addig a nagy klubok kitartanak amellett, hogy minél több külföldit játszassanak, és emiatt kevesebb magyar játékos kerülhet az élvonalba. Ivkovics elmondta azt is, hogy amíg ő a szövetségi kapitány, addig a válogatottal nem utazik olyan helyre, olyan városba, ahol a helyi klubok a magyar játékosok ellen szavaznak.

Hozzátette: megérti és lát logikát abban, hogy mindenki lokálpatrióta, vagy egyszerűen csak meg akarják nyerni a választást, de nem tetszik neki az, hogy nem tud rendesen kiállni a magyar játékosok mellett.

A jelenlegi válogatottban azonban még sincs külföldi játékos. Ivkovics ezt így indokolta „nem vagyunk hülyék, hogy ha mindenki a külföldi játékosok mellett érvel, akkor arra mi tiltakozzunk”. Hozzátette: azért így válogatta össze a csapatot, mert azokon a posztokon, ahova bekerülhetett volna külföldi játékos, ott tehetségesebb magyar játékosok játszottak.

Arról, hogy milyen játékoscseréket terveznek a jövőben a szövetségi kapitány egyelőre nem beszélt.

Mészáros Lajos szintén a külföldi játékosok ügyében azt mondta, különösen nagy értéke a mostani válogatottnak és a sikernek, hogy nem volt külföldi játékos. Ez szerinte nem jelenti azt, hogy nincsenek jó külföldi játékosok, viszont az meggondolandó, ha külföldi közegben nevelkedett játékost behívnak a magyar válogatottba, akkor azok hogyan tudnak a magyarokkal közösen csapatkohéziót kiépíteni, mivel minden jó szándéka ellenére nem tud majd beilleszkedni.

Másik problémának nevezte meg azt, hogy ha a külföldi játékosok betöltik a helyeket egy csapatban, akkor a szövetségi kapitány nem tudja beépíteni a fiatal tehetséges játékosokat.

A mostani sikernek jelzésértéke lehet a klubok felé, hogy azok hamarabb nyúljanak hozzá a saját fiatal nevelésű játékosaikhoz – véli Mészáros. Hozzátette: a nemzetközi porondon megnyílnak a lehetőségek a magyar játékosok előtt, ehhez azonban egyáltalán el kell jutniuk oda, hogy játszhassanak.

Sztojan Ivkovics beszélt arról is, hogy a magyar válogatott egy rosszabb játékállományból indul a nemzetközi versenyeken, mert a saját országában sem kap annyi lehetőséget, mint amennyit kellene. A kapitány szerint bár a fő céljuk, hogy megnyerjék az Eb-t, de tisztában vannak azzal, hogy ennek kevés az esélye, a magyar kosárlabda-válogatott azonban mindenképpen nyertes. Hozzátette: „ha a magyarok összefognak, és nem egymás ellen, hanem egymás mellett állnak, abból sokat profitálhatunk. Ez a válogatott próbál utat mutatni nemcsak a kosárban, hanem a társadalomnak is, mert ha összefogunk, ha nem egymás ellen dolgozunk, akkor nem kell félni senkitől” – mondta Sztojan Ivkovics.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!