2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Infantinónak kell rendbe raknia a FIFA-t

2016. február 27., szombat 09:45, frissítve: szombat 12:39

Gianni Infantino lett a FIFA új elnöke – erről döntöttek a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tagszervezetei a zürichi rendkívüli tisztújító kongresszuson.

Az UEFA főtitkára a szoros első forduló után a másodikban már abszolút győzelmet aratott a szavazatok több mint felét – 115 voksot – begyűjtve. Megbízatása 2019-ig szól. „Mindannyiukkal együtt akarok dolgozni azért, hogy egy új érát nyissunk, amelyben a labdarúgásé a főszerep” – mondta Gianni Infantino.

Erre szükség is lesz, a FIFA ugyanis 112 éves történetének legmélyebb válságát éli. Ebből egy reformcsomaggal lábalna ki, amelyet délelőtt el is fogadtak a kongresszuson. Ebben a többi között az elnök és a vezető tisztségviselők hatáskörének, díjazásának, valamint hivatali idejének szigorítása is szerepel. De azt is javasolták, hogy a nemzetközi szövetség a bevételeinek a felét közvetlenül a tagszövetségek között ossza fel a sportág fejlesztéséhez. „Mindenkinek szeretnék köszönetet mondani. Az összeg szövetségnek és az összes jelöltnek egyaránt. Ahogy Tokyo Sexwale fogalmazott, ez egy sportverseny volt, ahol egy ember tudott nyerni, négy pedig nem. De ez a választás nagyszerű bizonyítéka volt a FIFA-ban jelen lévő demokráciának. Szeretnék mind a 209 nemzeti szövetségnek az elnöke lenni” – fogalmazott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke.

A második helyen Salman bin Ibrahim al-Kalifa bahreini sejk végzett – az ázsiai szövetség elnökére 88-an szavaztak. „Ez két barát közötti verseny volt. Gianni nyert, és én gratulálok neki. Támogatni fogom őt a jövőben, és ez az, ami számít. Nincs bennem rossz érzés, ez egy sport. Tiszta választás volt. A legjobbat kívánom neki” – nyilatkozta Salman bin Ibrahim al-Kalifa.

Gianni Infantinót a magyar szövetség is támogatta. A sportjogász szerint ez a hazai labdarúgásnak is jó. Borbély Zoltán hozzátette, Infantino javára a jordán herceg támogatóinak megszerzése döntött. „A második fordulónak az volt a tétje, hogy akik a jordán hercegre szavaztak, azok a második fordulóban kire szavaznak. Nagyon úgy tűnik, hogy akik a jordán hercegre szavaztak, azok átszavaztak Gianni Infantinóra, így lehetett az, hogy 115-88 arányban, tehát viszonylag meggyőző többséggel – a háromszavazatos többség után – végül Gianni Infantino lett a FIFA elnöke. Ez azt jelenti, hogy az európai értékek megmaradtak” – jelentette ki az ügyvéd, sportjogász.

A tisztújításra azért volt szükség, mert a szervezet több vezető tisztségviselője is lebukott korrupciós ügyekben – aminek következményeként Sepp Blatter korábbi FIFA-vezetőt és Michel Platini UEFA-elnököt is eltiltották a sportdiplomáciai tevékenységektől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!