2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Huszonkét év után feláll Arséne Wenger

Hír TV

2018. április 20., péntek 14:53, frissítve: péntek 14:54

Az Arsenal vezetőedzőjének távozását a londoni klub közleményben jelentette be. Wenger 1996 óta állt az Arsenal élén, háromszor lett bajnok a csapattal, 2004-ben veretlenül. Az FA-kupát hétszer emelhette magasba, 2006-ban pedig bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol alulmaradt a Barcelonával szemben.

Ismert trénerként érkezett negyvenhét évesen az Arsenalhoz a francia Arséne Wenger 1996-ban. A londoni klub nagy reményeket fűzött hozzá, amit viszonylag hamar be is váltott: két év mulva megszerezte a bajnoki címet.

Tudatos építkezésbe kezdett, többek között az akkor fénykorát élő Dennis Bergkamp vezérletével az angol futball élcsapatai közé vezette az Ágyúsokat.

2004-ben olyan sikert ért el, melyre sem azelőtt,sem azóta egy csapat sem volt képes: veretlenül nyerte meg az angol Premier League-t.

Két évvel később Wenger a koronát is feltehette volna edzői pályafutására: csapatát bejuttatta a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája döntőjébe. Itt azonban Frank Rijekaard Barcelonája megálljt parancsolt a lendületnek: 2-1-re legyőzték az Arsenalt, az Ágyúsok pedig azóta sem jutottak a fináléba a BL-ben.

2013-ig ínséges idők következtek, a csapat semmit sem nyert, a szurkolók pedig már ekkor pedzegették, hogy Wengernek távoznia kellene.

Bár az FA kupát az utóbbi években többször is elnyerték, a bajnokságban tovább szenvedett a csapat: dobogóra utoljára 2016-ban állt az Arsenal, akkor a Leicester City mögött a másodikak lettek.

Tavaly a csapat csak ötödik lett a bajnokságban, így több mint 15 év után a Bajnokok Ligájában sem indulhattak.

Arséne Wenger a klub honlapjára írt közleményben úgy fogalmazott: most érezte megfelelőnek az időt a távozásra. A szezon végéig még nyerhet egy nemzetközi kupát az Arsenal élén: az Európa-ligában az elődöntő vár a londoni gárdára az Atlético Madrid ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!