Hosszú olimpiaként tekint a vizes vb-re

NT, KaG, 2017. március 19., 14:33, frissítve: 15:48
Száztizenhét nappal a rajt előtt elindították a budapesti vizes világbajnokság hivatalos visszaszámláló óráját. Szabó Tünde sportállamtitkár azt hangsúlyozta, hogy ez lesz az ország történetének legnagyobb nemzetközi sporteseménye. Hosszú Katinka pedig azt mondta, egy újabb olimpiaként tekint a hazai rendezésű világversenyre.

117 hét nap van hátra a budapesti vizes világbajnokság kezdetéig. Az Erzsébet téren felállított óra erre emlékezteti az arra járókat.

„A magyar sport eddigi legnagyobb nemzetközi eseményén lehetőségünk nyílik rá, hogy sportéletünkkel ismét magunkra irányítsuk a világ figyelmét és ezzel történelmet írjunk. Olyan világesemény előtt állunk, amely feledhetetlen élmény lesz, nemcsak a sportolóknak, az edzőknek, a szakembereknek, hanem a szurkolóknak egyaránt” – fogalmazott Szabó Tünde sportállamtitkár.

Hosszú Katinkának 3 olimpiai és 13 Európa-bajnoki aranya van, míg világbajnoki döntőkön 5-ször csapott elsőként célba.

„Nagyon régóta készülök erre az eseményre és nekem nagyon jókor jött az, hogy Budapesten van vb. Megmondom őszintén, a riói olimpia után egy kicsit nehéz volt motivációt szerezni, pont azért, mert sikerült végre elérnem azt, amiért mindig is küzdöttem, tényleg szinte mindent ki tudtam pipálni a pályafutásom során, viszont az, hogy itthon van a vb, az nekem majdnem olyan érzés, mintha lenne még egy olimpia” – mondta az úszóklasszis.

Az Erzsébet téren felállított pódiumon az érdeklődők okoseszközeik segítségével a vb öt helyszínével is megismerkedhetnek.

A szervezők közben készülnek – a vizes vb szállásköltségei pedig egyre magasabbak. A sportrendezvényt szervező magyar cég az eredeti ár duplájáért, hatmilliárd forintért szerződött budapesti, illetve balatonfüredi szállodákkal. Az Egyesült Államok sportolói például az ötcsillagos Marriot hotelben szállnak meg, de a nemzetközi úszószövetség és az újságírók is luxusban hajthatják álomra fejüket.

„A szállásköltségek megoszlását, hogy ki melyik költséget fizeti, azt a FINA-val között szerződés határozza meg. 2500 fő szállását, a sportolók, illetve a velük érkező kísérők szállását fizeti a versenyrendezőség. Mivel olyan 3500-4000 sportolót és a hozzájuk tartozó mintegy 2,5 ezer kísérőre számítunk, kiszámolható, hogyha nekünk 2500-at kell fizetni, akkor a többit már a FINA állja. Tehát nem a teljes költséget kell a szervezőbizottságnak kifizetnie, viszont a teljes létszámra le kellett foglalnunk a szállodákat és a közbeszerzés összege erről szól” – fejtette ki Borsa Miklós, a Budapest 2017 Nonprofit Kft. szóvivője.

A 17. FINA vizes világbajnokságot július 14-e és 30-a között rendezik.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés