Hosszú Katinkának is van veszítenivalója

KK, 2016. január 14., csütörtök 19:44, frissítve: csütörtök 21:36
Nem indulhatna amerikai színekben a riói olimpián Hosszú Katinka, mivel erre nem biztosít lehetőséget a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata, állítja a hazai szövetség alelnöke. Az olimpiai aranyéremre is esélyes úszónő és a szövetség között azóta mérgesedett el a viszony, hogy a versenyző széttépte a neki ajánlott 12 millió forintos szerződést. Hosszú Katinkát távollétében az év sportolójának választották.

Január 6-i sajtótájékoztatóján tépte szét Hosszú Katinka az úszószövetség által neki ajánlott 12 milliós szerződést. Cserébe azt kérték volna, hogy szerepeljen a 2017-es budapesti úszó vb-t népszerűsítő reklámfilmben.

Kiss László akkor nem tudott beszélni a versenyzővel, ezért lemondott, majd a miniszterelnök közbenjárásával úgy döntött mégis marad. Hosszú Katinka pedig kitartott álláspontja mellett. Nem akar pénzt vagy szerződést, csak azt, hogy biztosítsák azokat a feltételeket, amelyeket követel. A hétvégén pedig már el is utazott az Egyesült Államokba egy pénzdíjas versenyre.

„Gyakorlatilag Hosszú Katinka az egyetlen, aki olyan sportágban tud szövetségi finanszírozás nélkül is versenyezni, ahol jellemzően a szövetség szokta finanszírozni ezeket a kiadásokat” – véli a sportközgazdász.

A szövetség az amerikai indulási engedélyt egy telefonbeszélgetéshez kötötte, az úszó azonban nem volt hajlandó felhívni a magyar úszók szövetségi kapitányát. Mégis elindulhatott a versenyen.

„Ő meg tudja azt tenni, hogy a saját versenydíjaiból is jól tudja finanszírozni a saját felkészülését, ugye vannak olyan sportágak, mint mondjuk a tenisz vagy a golf, ahol általában ugyanezt meg tudják tenni a sportolók, csak ugye Magyarországon ezekben a sportágakban kevésbé vagyunk sikeresek” – tette hozzá Szabados Gábor sportközgazdász.

Ennek ellenére az Iron Lady néven saját márkát teremtő sportolónak van veszítenivalója. Nem más, mint az olimpiai indulás joga. Bár a szerződés elutasításakor bejelentette, hogy továbbra is magyar színekben versenyez, az ötkarikás játékokon nem is tehet mást.

„Nem tudja megcsinálni, az olimpiára nem az úszószövetség, hanem a MOB nevezhet, a MOB-ot pedig kötik a nemzetközi olimpiai bizottság szabályai, az pedig úgy tudom, azt mondja ki, abban az országnak a színeiben indulhat, amelyben az olimpia előtti két évben versenyzett, ha vb vagy eb van, ott azt hiszem elég egy év, itt kettő kell, ezen túl vagyunk. Vagy indul az olimpián magyar színekben, vagy nem indul, ez a két opció van” – nyilatkozta Sós Csaba, a Magyar Úszószövetség alelnöke.

Az év sportolója csütörtök esti díjátadóján viszont nem volt ott a 350 ezer dollár összdíjazású versenysorozat austini állomásán részt vevő úszónő.

A Hosszú Katinka-ügyről készített teljes beszélgetést a péntek este 20.30-kor kezdődő Középkezdés című műsorunkban nézhetik meg.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés