2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Hazatért az aranygép, a magyar olimpikonokat ünnepelték

,

2016. augusztus 24., szerda 15:16, frissítve: csütörtök 07:48

Vízsugár a reptéren, rajongók ezrei a rendezvénycsarnokban. Hivatalosan köszöntötte a Magyar Olimpiai Bizottság és a kormány a riói játékokról hazatért magyar csapatot. Néhány versenyzőben és a MOB elnökében is maradt hiányérzet.

A hagyományos fogadtatás várta a riói olimpia zárása után hazatérő magyar küldöttséget a Liszt Ferenc Repülőtéren, az aranygépet tűzoltó sugárral köszöntötték a földet érés után. Az olimpikonok, edzőik és kísérőik buszra szálltak, és a SYMA Csarnokhoz hajtottak, ahol szurkolók, rajongók gratulációit fogadhatták.

„Számítottam arra hogy sokan lesznek, de hogy ennyire sokan, arra azért nem” – lól állta az autogramkérők és a fotóvadászok rohamát Imre Géza is. A párbajtőröző csapatban bronzérmet szerzett. Egyéniben egy tussal maradt le az aranyéremről úgy, hogy négy találattal vezetett.

„Szerintem mindig lesz bennem egy örök hiányérzet, mert hát azért elég közel voltam az aranyhoz, és mint lésportoló azért arra törekszem, hogy hogy nyerjek minden asszómban, az hiányozni fog, de hát azért most már tudom értékelni az ezüstnek a csillogását, meg hát azért kicsit kárpótolt a bronzérem utána” – mondta a sportoló a hazatérést követően.

Maradt hiányérzet a negyedik olimpiájáról hazatért Cseh Lászlóban is. Az úszó 200 pillangón csak hetedik lett, de felállt, és 100 méteren ezüstérmet szerzett. „Én örülök az ezüstéremnek, de úgy érzem, hogy lehetett volna esélyem a legjobbnak lenni, sajnos ezzel nem tudtam élni, úgyhogy ez egy kicsi hiányérzetet ad nekem, de hát önmagában véve azért egy ezüstéremmel elégedettnek kell lenni” – vélekedett Cseh László.

Sokkal boldogabban nyilatkozott a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, a magyar csapat legeredményesebb tagja. Ő a férje irányításával más módszerrel készült a riói játékokra, mint a többi magyar úszó. „Nagyon készültünk, tényleg az elmúlt négy évben én nem pihentem egy két-három napnál többet, tehát minden világbajnokság után mi mentünk vissza edzeni és és tényleg erre készültünk, az elmúlt négy évben folyamatosan. Én éreztem, hogy bennem van tényleg, én attól tartottam, arra készültünk hogy ne izguljak túlságosan, hogy ne legyen az hogy túl nagy a teher rajtam, amit éreztem Londonban” – mondta Hosszú.

Rio de Janeiro-ban magyar versenyző nyolcszor állhatott a dobogó tetejére. Ugyanannyiszor, mint Sydney-ben, Athénban, legutóbb pedig Londonban. Ugyanakkor 2000-ben, 2004-ben és 2012-ben is több sportág osztozott az aranyakon, mint Rióban, ahol vívásban, úszásban és kajak-kenuban voltak a legjobbak a magyarok.

„Nagyon sok sportágban egy-egy kis momentummal maradtunk le akár az éremtől többségében, úgyhogy én azt gondolom hogy rendben van. Persze vannak olyan sportágak, amelyek most nem szerepeltek olyan jól, ezeket értékelni kell, át kell nézni, és azt kell mondani, hogy az a középtávú koncepció, az a munka, amit ezelőtt három évvel elkezdtek a szövetségek együtt, közösen a MOB segítségével, támogatásával, az hogyan tovább és jelen pillanatban hogy áll” – mutatott rá a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt.

A kormány nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte a olimpikonokat. A magyar csapat 8 arany, 3 ezüst és 4 bronzéremmel az éremtáblázat 12. helyén zárta a 31. nyári olimpiai játékokat.

A teljes ünnepség – 1. rész

A teljes ünnepség – 2. rész.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!