2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Hatalmas tömeg ünnepelte a válogatottat

2016. június 27., hétfő 21:18, frissítve: kedd 18:11

Hazaérkezett a magyar labdarúgó-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságról. Repülőgépük késő délután landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A magyar csapat 44 év után jutott ki újra az Európa-bajnokságra, ahol csoportelsőként, veretlenül jutott tovább kvartettjéből, majd a nyolcaddöntőben 4–0-s vereséget szenvedett Belgiumtól.

Vízsugárral tisztelegtek a repülőtéri tűzoltók a válogatott előtt – a nemzeti tizenegy a Belgium elleni 0–4-es vereséggel a nyolcaddöntőben búcsúzott az Európa-bajnokságtól, ahová 44 év után jutott ki.

Király Gábor, a válogatott 40 éves, remek teljesítményt nyújtó kapusa szerint a nemzetközi terhelés egy idő után soknak bizonyult. „Lehetett látni, hogy ez egy másik sorozat, ez Európa-bajnokság: több mérkőzés van, négynaponta volt meccs. Mind fizikailag, mind szellemileg felkészülni biztosan új szituáció volt mindenkinek. Ez most így jött össze. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb dolog, amit a csapat bemutatott, az a tolerancia. A siker érdekében félretettünk minden apró dolgot, és csakis a sikert és a csapatot láttuk magunk előtt” – hangsúlyozta.

Gera Zoltán Portugáliának lőtt találatát a csoportkör legszebb góljának választották a szurkolók az UEFA honlapján megtartott szavazáson. A veterán középpályás szerint az adta a csapat igazi erejét, hogy semmilyen belső feszültség nem volt a keret tagjai között. „Nagyon jól sikerült a felkészülés, nagyon sokat dolgozott a csapat, és ami egyedülálló volt a pályafutásom során tapasztaltakban, hogy nem volt semmilyen feszültség a csapaton belül. Azért hogyha edzőtáborban vagyunk egy-két hétig, akkor előjönnek a problémák, a feszültségek, de azt kell mondjam, most egyáltalán nem volt ilyen. Huszonhárom játékos volt a keretben, és mind a huszonhárom, bárki játszott a csapatban, ugyanolyan jól teljesített. Szerintem ez volt a csapatnak az ereje” – fogalmazott a rutinos futballista.

A szövetségi kapitány úgy fogalmazott: megvan a csapat gerince, amire építeni lehet. Bernd Storck szerint a nemzeti tizenegy megmutatta, hogy ott a helye a nemzetközi labdarúgásban. „Szeretnék gratulálni a csapatomnak, fantasztikus munkát végeztek a játékosok, nem csak az Európa-bajnokságon, előtte is nagyon keményen megdolgoztak ezért a sikerért. Meccsről meccsre fejlődtek, lépésről lépésre építettük fel ezt az együttest. Szerintem most fantasztikus csapatunk van, a jövőre nézve ez jó alap. Bíznunk kell ebben a gárdában. Azt tapasztaltuk, hogy versenyképesek vagyunk nemzetközi szinten. Kitartóan kell tovább dolgoznunk” – fogalmazott.

Szurkolók ezerei a Hősök terén

A válogatott a repülőtérről a Hősök terére indult, ahol szurkolók ezrei ünnepelték a hazaérkező sportolókat. A szurkolók a Belgiumtól elszenvedett vereség ellenére is úgy fogadták a csapatot, mintha éremmel tértek volna haza.

A Hősök terén felállított színpadra egyesével léptek a labdarúgó-válogatott tagjai. A játékosok nevét több ezer szurkoló skandálta. A legnagyobb tapsot a csapat kapitánya kapta. „Mi annak külön örülünk, hogy a futballunkkal sikerült összekovácsolnunk ezt a nemzetet […] és Magyarország a legnagyobb ország lett” – fogalmazott a színpadon Dzsudzsák Balázs.

Bernd Storck, a válogatott német szövetségi kapitánya már a jövőbe tekintett, azt kérte, hogy az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőkön is támogassák a szurkolók a csapatot. Király Gábor, a válogatott és az Európa-bajnokság legidősebb játékosa azonban még nem beszélt a jövőről. „Ugye, csak most értünk haza, még próbálom élvezni ezt a hangulatot, amit nekünk teremtettetek, és utána szeretnék még egy pár napot elgondolkozni ezen. Azért vannak elképzeléseink, de most egyelőre élvezni szeretném ezt a szituációt” – fogalmazott a hálóőr.

És az éjjel hétfőn sem ért véget: a Soho Party focihimnusszá vált dalával búcsúztak a szurkolók az Európa-bajnokságon felejthetetlen napokat szerző csapattól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!