2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Gera: Minden percét ki fogjuk élvezni

2016. június 26., vasárnap 10:19, frissítve: hétfő 13:05

Történelmi mérkőzést játszik vasárnap este Belgium ellen a magyar labdarúgó-válogatott. Gera Zoltán szerint a kitűzött célt a csapat elérte, így játszhat felszabadultan a mai nyolcaddöntőn. A belgák szövetségi kapitánya szerint Magyarország egykor nagy futballhatalom volt, ennek tükrében lépnek ma este pályára. A Magyarország–Belgium nyolcaddöntő este kilenckor kezdődik Toulouse-ban.

Nem vár könnyű menet a magyar válogatottra a belgák elleni nyolcaddöntőn. Az 1972-es Eb bronzmeccsén Belgium 2-1-re verte az akkori magyar csapatot. Az 1982-es világbajnokságon pedig a belgák akadályozták meg a magyarok továbbjutását a csoportból.

„Először is nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült a tizenhat közé jutni. Azt gondolom, megérdemeltük a továbbjutást, megmutattuk, hogy tudunk nagyon szépen focizni, és az első meccsünk óta folyamatosan fejlődtünk. Most a torna egyik favoritjával kell szembenéznünk, Belgium a FIFA-ranglista szerint a világ második legjobb csapata. Nem beszélünk labdabirtoklásról vagy ilyesmiről, a saját játékunkra kell koncentrálnunk, a képességeinkre, a jó védelmünkre. Ki kell használni a lehetőségeinket, és amikor csak lehet, gólt szerezni” – nyilatkozta Bernd Storck szövetségi kapitány.

Bernd Storck szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a franciaországi Toulouse-ban
Bernd Storck szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott edzésén a franciaországi Toulouse-ban
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Lezárások
Ismét forgalomkorlátozás lesz a belga–magyar Eb-selejtező után. A rendőrök a várható szurkolói vonulás miatt lezárhatják a többi között a Szent István, a Teréz és az Erzsébet körutat is. Korlátozások a meccs után várhatóan hétfő hajnali négyig lesznek.

Gera Zoltán találatát az UEFA honlapján tartott szavazáson a csoportkör legszebb góljának választották a szurkolók. A Ferencváros veterán középpályása szerint a nemzeti tizenegy felszabadultan játszhat, a teher inkább a belgákon van. „Valóban ők az esélyesebbek, ez nem kérdés. Az elmúlt időszakban nagyon sokat fejlődtek, kiváló játékosaik vannak, ahogy az előbb említettem, és az is biztos, hogy a nagyobb teher és a nyomás rajtuk van, hiszen mindenki elvárja tőlük, hogy továbbjussanak ellenünk, mi játszhatunk felszabadultan. Tényleg mondhatom, hogy a kitűzött célt azért már teljesítettük, továbbjutottunk a csoportból, úgyhogy minden percét ki fogjuk élvezni” – mondta Gera Zoltán.

Az eddigi mérleg a belgáknak kedvez, a két válogatott tizenkétszer csapott össze egymással. Nyolcszor a belgák nyertek. Utoljára 2009-ben találkozott a két csapat, akkor sima 3-0-ra verték a mieinket. Az akkori keretből Király Gábor, Juhász Roland, Dzsudzsák Balázs és Priskin Tamás is tagja a mostani válogatottnak.

Wilmots: Nem vehetjük félvállról

Belgium jelenleg második a FIFA ranglistáján, a szövetségi kapitány tudja, hogy ők a nyolcaddöntő esélyesei.

„Sokkal komolyabb rajtunk a nyomás, mióta továbbjutottunk. Persze az elejétől is éreztük, mert jó kerettel érkeztünk, így nagy dolgokat vártak tőlünk, Jól tudjuk, hogy ha nem verjük meg Magyarországot, nagyon sok kritikát kell majd elviselnünk. Teljes motivációval kell pályára lépnünk, nem vehetjük félvállról a meccset. Magyarország egykor a nagy futballnemzetek közé tartozott, így kell hozzáállnunk. Ezt is fogjuk tenni” – közölte a belga labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marc Wilmots.

A belgáknak nélkülözniük kell egyik legnagyobb sztárjukat a nyolcaddöntőben, Dembelét bokafájdalmak gyötrik.

Felbolydult méhkassá változtatták az érkező magyar szurkolók a toulouse-i repteret – helyzetjelentés 12 órakor:

Helyzetjelentés a történelmi mérkőzés előtt Toulouse-ból délelőtt 10 órakor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!