2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Finndingi-vb: Berecz Zsombor az ötödik helyen zárt

2017. szeptember 10., vasárnap 19:23, frissítve: vasárnap 19:58

Az ötödik helyen zárt Berecz Zsombor a Balatonföldváron rendezett finndingi-világbajnokságon. Szeptember 2–10. között az utóbbi 35 év legnépesebb mezőnye, 113 vitorlázó versenyzett. A Balatonon először rendezhettek ilyen rangos világversenyt ebben a hajóosztályban.

A lassan feltámadó szél miatt csúszással indult az utolsó futam a finndingi-világbajnokságon. A döntőben már csak a tíz legjobb mérhette össze tudását. Köztük volt Berecz Zsombor is.

„Ahhoz képest, hogy mindenkinek azt mondtam, kevés szél lesz, a mi futamunk gyönyörű szélben ment le. Középerős szélben volt az összes futamunk; tudni lehetett, hogy forogni fog a szél, de nem úgy forgott, ahogy mi számítottuk, úgyhogy nem mindig tudtuk, hogy merre kell menni” – mondta az Eb-ezüstérmes vitorlázó.

Finndingi-világversenyeket szinte csak tengeren rendeznek, mivel ott jobban lehet a megfelelő szélre számítani, ezért is nagy sportdiplomáciai siker, hogy a Balatonon tarthatták a bajnokságot. A finndingi a legnépszerűbb olimpiai hajóosztály Magyarországon. Ezeknek az egyszemélyes hajóknak kicsi a testük, de nagy a vitorlájuk, ezért minimum 90 kilogrammos testsúly kell ahhoz, hogy valaki jól tudjon egy ilyet irányítani.

„A mostani szabályok megengedik, hogy a vitorlát úgymond pumpálva mozgassák, és a hajót egyszerre billentsék, ami pluszenergiát ad a rendszernek. Ez viszont óriási fizikai megterhelést jelent a versenyzőknek, folyamatosan maximális pulzussal küzdenek egy órán keresztül, úgyhogy nagyon fizikai lett a sportág” – mondta Majthényi Szabolcs, az Opel Finn Gold Cup rendezője.

Berecz Zsombor végig kiválóan versenyezve végül az ötödik helyet szerezte meg. A világbajnokságot összesítésben a svéd Max Salminen nyerte.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!