2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Fa Nándor: Az utolsó éjszaka volt a legnehezebb

2017. február 22., szerda 17:41, frissítve: szerda 18:08

Elfáradt, ezért nem indul újabb föld körüli útra Fa Nándor. A 63 éves vitorlázó kész minden segítséget megadni a fiatal generációnak. Szerinte aki követni akarja a példáját, az jobb, ha rögtön belevág.

Zenével köszöntötték az ötödik föld körüli útjáról tíz napja hazatért Fa Nándort. Az eseményen a 63 éves vitorlázó arról is beszélt, hogy miért vett részt harmadszor is a világ legnehezebb vitorlásversenyén, a Vendée Globe-on – és hogy miért nem indul újabb útra.

„Elfáradtam. Úgy egyáltalán most kivitorláztam magamból azt, ami restanciában bennem maradt. Mikor belementem ebbe az útba, azt azért csináltam, mert ’96-ban nem úgy teljesült, ahogy szerettem volna, nem sikerült még olyan időteljesítményt vitorláznom, amire úgy gondoltam, hogy képes vagyok, most viszont sikerült, és miután teljesült, amit elképzeltem, meg a tetejébe még az idő is elszaladt, én úgy gondolom, hogy nekem ennyi volt a sorsom az én pályafutásomban” – mondta az ötszörös földkerülő vitorlázó.

A vitorlázó szerint most már a fiataloknak kell jönniük, és jó tanáccsal is tud szolgálni az új generációnak.

„Ha valamit üzenhetek, az az, hogy srácok, ez életmű. Nem lehet erre egy-két hét alatt, egy-két hónap alatt felkészülni, ha valaki komolyan gondolja, hogy vitorlázik az óceánon, az kezdjen el most foglalkozni vele, tanuljon meg mindent, amit ehhez meg kell tanulni, ami megtanulható, és utána és utána jön a java. Tehát azokat az alapképességet, az alaptudást, azt meg kell szerezni, anélkül nem megy, ami az alapfeltétele ennek” – mondta az ötszörös földkerülő vitorlázó.

Fa Nándor száz nap alatt szerette volna teljesíteni a Vendée Globe-ot, végül egy héttel jobb időt futott a tervezettnél, 93 nap alatt teljesítette a versenyt, és nyolcadikként ért be a franciaországi célba.

Egy éve volt Alinda vendége – azóta újra megkerülte a világot. Friss élményeiről, szorongásairól, a legszebb és a legnehezebb pillanatairól mesélt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!