2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„Ez az 5. olimpiám és ilyen szintű felkészületlenséget még sehol se láttam”

2016. július 25., hétfő 11:15, frissítve: hétfő 17:24

Veszélyesnek tartja az olimpiai falu létesítményeit az ausztrál szövetség, ezért nem voltak hajlandók beköltözni. A riói épületekben állítólag szabadon futnak az áramvezetékek, a vízvezetékekből pedig folyik a víz. Az ausztrálokkal ellentétben az orosz csapat első delegációja beköltözött. Vasárnap dőlt el, hogy az atlétákon kívül a többi orosz sportoló indulhat az olimpián.

Vasárnap éjjel érkezett Rióba az orosz delegáció. A Nemzetközi Olimpiai Szövetség (NOB) néhány órával korábban döntött, hogy az állami doppingprogram ellenére az oroszok indulhatnak a játékokon.

„Négy héttel ezelőtt itt edzőtáboroztunk, aztán hazamentünk. Az elmúlt hetek elég feszülten teltek a bizonytalanság miatt. Az se volt biztos, hogy van értelme visszajönnünk, de mostanra kiderült, hogy indulhatunk, szóval holnaptól kezdjük az edzéseket” – mondja Nicolas Smith, az orosz vadvízi kenucsapat egyik edzője.

Az oroszok kitiltása azután merült fel, hogy a pekingi és londoni minták megismételt vizsgálata tömeges csalásra derített fényt. Az orosz doppinglabor volt vezetője megerősítette, hogy Szocsiban a titkosszolgálat is részt vett a pozitív eredmények eltüntetésében.

„Senkit nem szabad kitiltani. Ez az olimpia. Itt minden országnak részt kell vennie” – mondta egy orosz tornász edzője.

A NOB a sportágak szövetségeire bízta, hogy kitiltják-e az oroszokat. Az atléták közül nem indulhatnak azok, akik Oroszországban készültek, csak akik külföldön edzenek és a doppingtesztjüket is ott csinálták. Eddig egy ilyen orosz atléta van. A teljes orosz csapat kitiltását eredetileg 12 ország kezdeményezte.

„Csalódott vagyok az olimpiai bizottság döntése miatt. Sokunk számára a sport olyasmi, amit szívvel-lélekkel csinálunk, és akik az olimpián indulnak, reggeltől estig keményen készülnek. Rémisztő belegondolni, hogy máshol ez a hozzáállás teljesen különbözik, és állami szinten, mesterséges eszközökkel próbálnak bajnokokat előállítani” – fogalmazott Sussan Ley ausztrál sportminiszter.

Az ausztrál csapat egy másik botránynak is részese lett. A csapat vezetői nem voltak hajlandók beköltözni az olimpiai faluba.

„Úgy éreztük, hogy az épület nem biztonságos, mivel sok helyen szabadon futnak az áramvezetékek, miközben a vízvezetékek meg csöpögnek. Minden olimpiai faluban megvannak a kezdeti nehézségek, de ez az 5. olimpiám és ilyen szintű felkészületlenséget még sehol se láttam” – mondta Kitty Chiller, az ausztrál csapat delegációvezetője.

Rióban az utolsó pillanatban elkészülő létesítményeken kívül a közbiztonsággal is gondok lehetnek. Egy hónapja rendőrök sztrájkoltak, és azt állították, hogy nem fogják tudni megvédeni a szurkolókat. A múlt héten terroristákat is elfogtak, akik az olimpián robbantottak volna. A védelmi minisztérium megerősítette a védelmet, és 60 ezer katonát vezényeltek Rióba, a rendőrökkel együtt így összesen 85 ezer rendfenntartó lesz az olimpián.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!