2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Elrajtolt a szegedi kajak-kenu világkupa

2017. május 25., csütörtök 23:16, frissítve: péntek 06:50

Fiatal tehetségek és többszörös bajnok kajak-kenus versenyzők ragadnak evezőlapátot a szegedi világkupán. A hétvégi vízi sportrendezvényre közel hetven országból érkeznek a csapatok, köztük parakenusok is.

A parakenu versenyekkel kezdődött meg a szegedi kajak-kenu világkupa. Mintegy ezren érkeznek hétvégén a Maty-érre.

Schmidt Gábor, az MKKSZ világkupa szervezőbizottságának elnöke ismertette, hatvanhat ország versenyzői állnak rajthoz, így ez minden idők legnagyobb világkupája. „Nyilvánvaló, hogy ez nem csak a magyar csapatnak szól, hanem Szeged városának, annak a kiemelt vendégszeretetnek, amelyet az idejövő vendégcsapatok hosszú-hosszú évek óta kapnak, hiszen 1998-ban volt itt először világbajnokság, aztán 2006-ban, 2011-ben, számos világkupaverseny” – emlékeztetett.

A hétvégi megmérettetésen a tét nem kevés: a legjobban teljesítők vehetnek majd részt a soron következő világbajnokságon. Az ötvenegy fős magyar kajak-kenu sportolói delegáció a tesztelés alatt álló új versenyszámokban is érintett. Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint  az elvárás egyértelműen csak az, hogy felmérjék a nemzetközi mezőnyt, és magunkat is, hogy milyen formában vannak. „A cél egyébként a világbajnokságon a legjobb csapat összeállítása, és ennek ez az egyik állomása ez a szegedi világkupa. Több csapathajót tesztelünk, úgy párosakat, úgy négyeseket. Megpróbáljuk felmérni, hogy melyik az a szám, ahol fejlődnünk kell” – mondta a kapitány.

A hétvégi eseményen a fiatal tehetségeken kívül a többszörös bajnokok is szerepelnek. Kammerer Zoltán olimpiai és világbajnok kajakozó például a tavalyi sikertelen éve után tér vissza: „Úgy döntöttem, hogy tovább kajakozom még négy évig, és az edzőim is emlegetik, hogy én ezt a pillanatot vártam, én egész télen arról álmodoztam, sőt, amikor novemberben elkezdtünk edzeni, én azt mondtam, hogy nekem életcélommá vált, hogy a szegedi világkupán ott kell lennem”.

A parakenu számokban is erős mezőnyt képviselnek a magyar sportolók, akik három éve először itt, a szegedi világkupán mérhették össze képességüket. Weisz Róbert parakenu szövetségi kapitány ismertette, tizenkét versenyzővel képviseltetjük a magyar színeket. „Egyébként ezen a versenyen tizenkilenc nemzet hozott parakenus, parakajak-kenus versenyzőket, tehát én úgy gondolom, hogy ez egy szép szám ahhoz képest, hogy nyilván sokkal nehezebb a fogyatékkal élőket megmozdítani, hívószót tolmácsolni feléjük, hogy kezdjenek el sportolni”.

A világkupa Portugáliában rendezett első fordulóján megnyertük az éremtáblázatot. A szegedi után a következő állomás Belgrádban lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!