2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Elfogadták: jön a 48 csapatos világbajnokság

2017. január 10., kedd 11:51, frissítve: kedd 15:13

48 csapat szerepel 2026-tól a labdarúgó-világbajnokságon – erről döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség zürichi ülésén. A döntéssel változik a lebonyolítás rendszere, és több mérkőzést is játszanak majd.

Névtelen szavazáson döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a világbajnokság létszámemeléséről. 2026-ban az 1998 óta megszokott 32 helyett már 48 csapat küzdhet a világbajnoki trófeáért.

Ezzel a lebonyolítás is változik: a 48 válogatottat 16 darab háromfős csoportba sorsolják, ahonnan az első két helyezett jut tovább. A legjobb 32 nemzet onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatja. Így az eddigi 64 helyett, 80 meccset játszanak majd a világbajnokságon.

Európa eddig tizenhárom csapatot küldhetett a tornára, ezt a tervek szerint legkevesebb három hellyel bővíthetik, de erről még nincs döntés. Egervári Sándor, korábbi szövetségi kapitány a Hír TV-nek a döntés után azt mondta: javultak a magyar válogatott esélyei a világbajnoki szereplésre.

„Már az elmúlt Európa-bajnokság is erről szólt, hogy már harmadik helyről is ki lehet jutni, természetesen a középcsapatok felzárkózását fogja eredményezni, ezek közé tartozunk mi is, tehát véleményem szerint a világversenyeken való megjelenés sokkal inkább elérhetőbb lesz a magyar labdarúgás számára” – nyilatkozta Egervári.

A bővítést a FIFA elnöke gazdaságilag is indokolta: a létszámemeléssel a televíziós jogokból befolyó összeg is megemelkedik, az előzetes tanulmányok szerint csaknem 4 milliárd euró lehet a világbajnokság összbevétele.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!