2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 11:00

Egy volt válogatott is vallott a molesztálásokról

2016. november 29., kedd 17:36, frissítve: kedd 18:20

A brit rendőrség már több száz bejelentést kapott korábbi labdarúgóktól és rokonaiktól pedofil-visszaélések miatt. A múlt héten négy volt profi labdarúgó ismerte el a BBC egyik műsorában, hogy gyerekként az edzőik szexuálisan zaklatták őket.

A BBC-ben tálalt ki négy volt futballista a molesztálásokról. Valamennyien ugyanazt az ifiedzőt említették tettesként. A férfi neve ismert volt a hatóságok előtt, a 90-es években Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is börtönre ítélték szexuális visszaélésekért.

„Nem tudom, hogy megpróbálták-e eltussolni az ügyet, ahogy a komoly problémákat szokták. Szerintem szembe kell nézni a problémákkal, de kétségtelen, hogy sok ember ellenkezőképp gondolkodik erről, a szövetségen belül is, és megpróbálják a szőnyeg alá söpörni a problémákat. Ezért indítottunk független vizsgálatot” – közölte Greg Clarke, a brit futballszövetség elnöke.

Hasonló visszaélésekről számoltak be két topcsapat, a Manchester United és a Tottenham Hotspur egykori játékosai is. Egyikük később a válogatottságig vitte. Azt mondta, hogy legalább száz alkalommal erőszakoskodtak vele. „Ezek a ragadozók még mindig szabadlábon vannak. Nemcsak a futballéletben, hanem mindenféle sportban jelen vannak. A sportpályákon a gyerekek sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint az iskolákban” – mondja Paul Stewart egykori válogatott, áldozat.

A labdarúgó-szövetség mellett a rendőrség, a gyermekvédelmi hivatal és egy pedofil-visszaélésekre szakosodott szervezet is vizsgálódik. „Elképesztő, óráról órára nagyobb a botrány. Volt olyan focistatársam, aki felhívott és mondta, hogy ő tervezgeti, hogy kiáll a sajtó elé, mert vele is ugyanez történt. Több száz, több ezer eset lehet. Az ügyek, amelyekről eddig tudunk, csak a jéghegy csúcsát jelentik” – fogalmazott Jason Dunford visszavonult focista.

A brit futballszövetségnek idén botrányos éve van. A pedofilvádak mellett korrupciós ügyekben is nyomoznak futballvezetők ellen. Szeptemberben derült ki, hogy a volt szövetségi kapitány és több edző is üzletelt focisták játékjogaival.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!