2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Sokkolt a doppingbotrány: vizsgálat indul

2015. november 12., csütörtök 10:55, frissítve: csütörtök 13:43

Vlagyimir Putyin vizsgálatot rendelt el az orosz doppingbotrány miatt. A héten derült ki, hogy az orosz atléták éveken keresztül csaltak a sportversenyeken. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség felfüggesztette a moszkvai doppingellenőrző laboratórium engedélyét. A labor vezetője elismerte, hogy ő adott utasítást több mint 1400 sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

Sokkolta a nemzetközi olimpiai bizottság elnökét az atlétikát érintő doppingbotrány. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség korábbi elnöke Lamine Diack lemondott tiszteletbeli NOB tagságáról, miután Franciaországban pénzmosás és korrupció ellen vizsgálódnak ellene. Diack a gyanú szerint 2011-ben 1 millió euró kenőpénzt fogadott el, hogy az orosz atléták pozitív doppingtesztjeit eltüntettesse. A 82 éves szenegáli származású férfit a rendőrség is kihallgatta és félmillió euró váltságdíjért szabadon is engedte, ám az országot nem hagyhatja el. „Ez sokkoló és elszomorító hír volt. Sosem képzeltem volna, hogy egy nemzetközi szövetségben a vezetés kenőpénzt követel atlétáktól azért, hogy manipulálja a sport rendezvényeket” – mondta Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.



A NOB elnöke szerint érmeket vehetnek vissza. Szocsiban az orosz elnök is a kezébe vette az irányítást. Vizsgálatot rendelt el az atléták ügyében, és azt kérte, hogy az illetékesek mindenben működjenek együtt a nemzetközi doppingellenes mozgalom vezetőivel. „Arra kértem a sportminisztert és minden a sportban érintett kollégát, hogy kiemelt figyelemmel kísérje a kérdést. Ez az első. Másodszor, le kell folytatnunk a saját, belső vizsgálatunkat, és biztosítani kell a legnyitottabb – hangsúlyozom – a legnyitottabb professzionális együttműködést a nemzetközi antidopping testülettel. Itt, Oroszországban mindent meg kell tennünk azért, hogy megszabaduljunk ettől a problémától” – fogalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Hétfőn a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek. Az orosz atléták nem indulhatnának a nagy világversenyeken, például az olimpián és az Európa-bajnokságon sem. Az orosz sportminiszter azt sem zárta ki, hogy a felfüggesztett sportolók ellen nyomozás indul. A vád szerint egyébként Vitaly Mutko volt az, aki személyesen irányította az egyes problémás doppingminták ügyeit, és folyamatosan felügyelte a moszkvai, WADA-akkreditált laboratórium tevékenységét. A tárcavezető bejelentette, hogy követi a WADA szigorú előírásait, és nem avatkozik bele az Orosz Doppingellenes Ügynökség, illetve a moszkvai labor munkájába, mivel az csak a WADA-nak áll jogában. „A WADA-val közösen dolgozunk azon, hogy ismét megnyissuk a labort, amelynek vezetője tegnap mondott le. A döntését elfogadtam. A labor élére egy megbízható embert fogunk kinevezni” – nyilatkozta Vitaly Mutko sportminiszter.   

A botrány miatt elpártolhatnak a szponzorok is az atlétikától. Néhány nagy világmárka már a FIFA-botrány után is anyagi veszteséget könyvelhetett el. „A bankválság során is láttuk, a botrányok hatással vannak a különböző márkákra és cégekre. Azóta minden vállalat félti a hírnevét” – szögezte le Nigel Currie szponzorációs szakértő.

A nemzeti atlétikai szövetségeket, így az oroszt is a világ nagy sportszergyártó vállalatai szponzorálják. A szerződések általában 3-4 évre szólnak, a jelenlegi botrány miatt azonban kérdésessé válik, hogy a nagyvállalatok hosszabbítanak-e.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!