2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Döntöttek: Nem lehet térdelni a himnusz alatt

Hír TV

2018. május 24., csütörtök 18:51

Az amerikai himnusz alatt a játékosoknak állniuk kell, vagy az öltözőben maradni az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga mérkőzései előtt. Ezt az NFL vezetője jelentette be. A klubtulajdonosok elfogadták, a játékosok viszont tiltakoznak.

A San Franciscó 49ers játékosa Colin Kaepernick színesbőrű társaival együtt 2016-ban a himnusz alatti letérdeléssel tiltakozott az Egyesült Államokban tapasztalható rasszizmus és a feketékkel szembeni erőszak ellen. Utána országos tiltakozási hullám alakult ki emiatt. Még az amerikai elnök is felszólalt a tüntető játékosok ellen. Donald Trump hazafiatlanoknak nevezte őket, szerinte a csapattulajdonosoknak szerződést kellene bontaniuk azokkal, akik nem tisztelik az amerikai himnuszt és a zászlót. A liga pedig meghajolt az elnök előtt, elfogadtak egy viselkedési kódexet: ami szerint vagy vigyázva állnak a meccs előtti himnusz alatt, vagy az öltözőben maradnak, térdelés nincs.

„Azt szeretnénk, hogy az emberek tiszteljék a nemzeti himnuszt” – szól az indoklás Roger Goodell, az NFL vezetőjének szájából.

Amennyiben játékos vagy klubalkalmazott megsérti a szabályt, a klubot megbírságolják. „Ha valaki a pályán van, és tiszteletlen a himnusszal vagy a zászlóval, a liga eljárást indít a csapata ellen. A csapatoknak saját szabályzata lesz, amely összhangban lesz a politikánkkal, és saját döntéseket hoznak, hogyan kezelik majd klubszinten” – tette hozzá Goodall.

Az amerikaifutball játékosok tiltakoznak a döntés ellen. A kollektív szerződésre hivatkoznak, amely szerint konzultálni kellett volna velük a határozat előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!