2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Sport

Csatáry-molinó: az UEFA-hoz fordul a Simon Wiesenthal Központ

Az Európai Labdarúgó-szövetséghez fordul a Simon Wiesenthal Központ a Csatáry-transzparens miatt. A nácivadász intézet külkapcsolati igazgatója az UEFA elnökének írt levelében azt írja: a Magyar Labdarúgó Szövetség vonakodik megfékezni a neonáci hatásokat a magyar futballpályákon. Shimon Samuels a Hír Televíziónak elmondta, jó döntésnek tartja, de nem elégségesnek, hogy az MLSZ az eset miatt 800 ezer forintra büntette a klubot.

A mérkőzés azonnali megszakítása, rasszista szurkolók kitiltása és bíróság elé állítása – atöbbi között ilyen büntetést javasolt a rasszista megnyilvánulásokért a Simon Wiesenthal Központ külkapcsolati igazgatója az UEFA-elnöknek írt levelében. A dokumentum szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség vonakodik megfékezni a neonáci megnyilvánulásokat a lelátókon, ezért felszólította az európai szövetséget, vegye rá az MLSZ-t, hogy zéró toleranciával lépjen fel a futballpályákon megjelenő antiszemitizmussal szemben.

A nácivadász szervezet vezetője azután küldte el levelét, hogy az MLSZ 800 ezer forintra büntette a Ferencváros labdarúgócsapatát, amiért szurkolóik a háborús bűnökkel vádolt, azóta elhunyt Csatáry Lászlóra emlékező feliratot helyeztek el az MTK elleni augusztus 17-i bajnokin.

„Az a probléma, hogy a Ferencváros visszaeső bűnös. Ez nem az első eset, és biztos vagyok benne, hogy nem is az utolsó. Egy klub csak akkor érti meg, hogy meg kell fékeznie szurkolóit, ha adunk a klubnak bizonyos jogokat. Például, hogy a játékvezető azonnal szakítsa meg a mérkőzést, ha a szurkolók transzparenst helyeznek el, skandálnak, huhognak, rasszista megnyilvánulások történnek. Az ilyen viselkedésnek meg kell szűnnie. Jó és szimbolikus lépés, hogy 800 ezer forintos büntetést szabtak ki, de ez nem szünteti meg ezt a jelenséget” – mondta Shimon Samuels.

Shimon Samuels felvetette, hogy az ilyen szurkolói miatt fosszák meg bajnoki pontjaiktól a csapatokat. Argentínában egy klub így esett ki az alsóbb osztályba. A Simon Wiesenthal Központ szerint Magyarországot az antiszemita és romaellenes Jobbik és a Magyar Gárda tüzelte fel. „Nemcsak antiszemitizmusról van szó, hanem a rasszizmus minden formájáról, támadó, sértő viselkedésről. Ez összefüggésben áll a Jobbikkal, a Jobbiktól érkező nyomással. A Jobbik több vezetője hozzájárul a rasszizmushoz, vagy a Magyar Gárda, amelyet betiltottak, de mégis aktív a romákkal szemben. Az az álláspontunk, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, ahogy más szövetségnek is, segítségre van szüksége” – folytatta Shimon Samuels.


A Jobbik viszont a Simon Wiesenthal Központot tiltaná be Magyarországon. A radikális párt képviselője szerint a szervezet súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert folyamatosan támadja Magyarországot. „Felszólítjuk a magyar kormányt, hogy védje meg a magyar embereket, a magyar kultúrát a Simon Wiesenthal Központtal szemben, és tiltsa be a SWC működését Magyarországon, a nem magyar állampolgár alkalmazottait pedig utasítsa ki az országból, hiszen a kormánynak kötelessége megvédeni Magyarország jó hírét, Magyarország hírnevét, és kötelessége olyan szervezetekkel szemben fellépni, amelyeknek fő célja Magyarország destabilizálása, és a nemzetközi fórumokon a Magyarország elleni hazudozás” – mondta Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője.

Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség jogi és sajtóirodájának vezetője szerint a meccsbeszüntetés nem volt indokolt, mivel mindössze 10 másodpercig volt kint a transzparens. A Ferencváros ott hibázott, és azért kapta a pénzbüntetést, hogy a molinót méreténél fogva könnyen kiszűrhették volna a kapuknál. A Ferencváros vezetését is megkerestük, de nem akartak nyilatkozni az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megvan Szoboszlaiék új vezetőedzője

Megvan Szoboszlaiék új vezetőedzője

A jelenleg a Feyenoordot irányító holland Arne Slot váltja Jürgen Kloppot a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzői posztján.
A Paks történelmi diadala

A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!