2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Bundabotrány a teniszvilágban

2016. január 18., hétfő 22:27

A labdarúgás és az atlétika után a teniszvilágot is bundabotrány rázta meg. A brit közszolgálati média szerint a világ legjobb 50 játékosa közül 16 érintett az ügyben. Egy fogadásokat figyelő szervezet szerint viszont ennél is több, 28 teniszező állhat kapcsolatban az olaszországi és oroszországi hálózattal. A profi teniszszövetség elnöke visszautasította a vádakat.

A BBC szerint a bundaügy bizonyíthatóan érint 16 teniszezőt a világ 50 legjobb játékosa közül. Neveket a brit közszolgálati adó nem hozott nyilvánosságra, de annyit elárult, hogy 8-an részt vesznek az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A profi teniszszövetség, az ATP elnöke visszautasította a vádat. „A teniszszövetség határozottan visszautasít minden olyan feltételezést, amely szerint bizonyítékok léteznek a bundázásra, vagy hogy nem folytattunk volna teljes körű vizsgálatot. A BBC és a BuzzFeed főként 10 évvel ezelőtti esetekre hivatkozik, mi minden új információt megvizsgálunk, ahogy mindig” – mondta Chris Kermode, az ATP elnöke.

A BuzzFeed internetes portál munkatársa is ugyanarra jutott a dokumentumok átolvasása után, mint a BBC. „Furcsának találom, hogy a szövetség nem vizsgálódik, mert azok a fájlok, amiket mi láttunk, egyértelműen bizonyítják a bundázást. A dokumentum szerint egy szicíliai és észak-olaszországi, valamint orosz szindikátus manipulálja a mérkőzéseket. Ezek nagyon meggyőző bizonyítékok. Az egyik esetben például egy játékos 82 üzenetet váltott egy szicíliai szerencsejátékossal, aki nagyon meggazdagodott abból, hogy annak a teniszezőnek a meccseire fogadott. A szövetség mégsem tett semmit. A dokumentumokból ráadásul újra és újra ugyanazoknak a játékosoknak a nevei kerülnek elő” – fogalmazott Heidi Blake, a Buzzfeed újságírója.

Az első gyanús meccs Martin Vassalo Argüelo és Nyikolaj Davigyenko összecsapása volt még 2007-ben, amely után vizsgálat indult. A fogadási csalásokat szervező banda állítólag teniszcsillagokkal áll szoros kapcsolatban. A női ranglistavezető azt mondja, hogy ő nem adott el meccseket. „Nem tudok erről semmit. Amikor játszom, akkor játszom, csak engem érintő kérdésekre tudok válaszolni. Nagyon keményen játszom, és minden teniszező is ezt teszi, szerintem… Ha ez zajlik is, nem tudok róla, olyan, mintha buborékban lennék” – nyilatkozta Serena Williams világelső amerikai teniszezőnő.

A teniszben külön szervezet próbálja megelőzni a fogadási csalásokat. Ha egy játékos gyanús nekik, mobiltelefonjában, számítógépében kutakodhatnak leleplező SMS vagy e-mail után. „De ha a játékosok nem járulnak hozzá, az azt jelenti, hogy nem működnek együtt és ezért szankcionálhatók. Ilyen esetért nemrég kétéves felfüggesztést kapott egy játékos” – szögezte le NIgel Willerton, a TIU igazgatója.

A férfi világelső, a szerb Novák Djokovics azt mondta, hogy 10 éve 110 ezer fonttal próbálták lefizetni, de ő visszautasította az ajánlatot, azóta nem tud hasonló, a teniszvilág élvonalát érintő bundabotrányról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!