2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Berobbanának a lányok a budapesti Eb-n

2017. március 7., kedd 19:41, frissítve: kedd 20:43

A sportág népszerűsítése az elsődleges célja a májusi ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságnak. A magyar csapat három felnőtt és hét junior versenyzővel vág neki neki a kontinenstornának. A szakemberek úgy vélik: mivel generációváltás történt: a legfőbb cél, hogy a magyar versenyzők nevét megjegyezzék a sportágban.

Egyszerre balett, torna, tánc. Tökéletesen megkomponált koreográfiák, szép mozdulatok – ez a ritmikus gimnasztika. A lányok az Európa-bajnokságra készülnek, amelyet Budapesten rendeznek. A Magyar Torna Szövetségnél úgy vélekednek: a sportág nagyot profitálhat a hazai rendezésű kontinenstornából.

„Mivel egy olimpiai sportág, ezért nagy figyelem veszi körül. A másik meg, hogyha én szülő vagyok, akkor nagyon nagy késztetést érzek, hogyha lányom van, akkor ritmikus gimnasztikázzon. A torna már egy kicsit keményebb, de ez egy olyan harmonikus, szép mozgású, szép tartású, jó közösséget formáló sportág, amiben nagyon komolyan növekedett a létszám. És ami miatt ez az Eb nagyon fontos, hogy nagyon sokan kezdenek majd ritmikus gimnasztikázni, a szakosztályok nyomás alá kerülnek, egyre több tehetség lesz” – mondta Magyar Zoltán, a szövetség elnöke.

A felnőtt csapatot Kis Alexandra, Pigniczki Fanni és Váray Míra alkotják majd, míg a junior kéziszer-válogatott hét versenyzővel vág neki az Eb-nek. A versenyszezon a jövő heti kijevi Grand Prix-vel kezdődik. Az azt követő hetekben pedig világkupákon és egyéb nemzetközi versenyeken készülhetnek a kontinenstornára.

„Én nagyon kíváncsian várom, hogy hogyan tudok teljesíteni az első felnőtt évemben. Ugye új szabályok is vannak, ez mind a bíróknak, mind a versenyzőknek kisebb bizonytalanságokat jelent” – mondta Váray Míra.

Mírához hasonlóan Kis Alexandrának és Pigniczki Fanninak is ez lesz az első felnőtt Eb-je. Utóbbi úgy véli, ennek ellenére a közeg nem lesz ismeretlen számára.

„A riói olimpia után nagyon sok tornász abbahagyta a ritmikus gimnasztikát, mert már nem szerették volna tovább csinálni, vagy már kiöregedtek. Ezért a velünk egykorúak most jönnek fel ugyanúgy felnőttbe, mint mi, akikkel eddig korábban versenyeztünk juniorként is. És így valamennyire ismerjük őket, mert kiskorunk óta velük nőttünk fel, így tudjuk az ő képességeiket, gyakorlataikat. Ez szerintem sokat jelent, hogy nem sokkal idősebb tornászokkal, hanem velünk egykorúakkal fogunk nagyrészt versenyezni” – mondta.

A szakágvezető szerint egy olimpiai ciklus elején konkrét helyezés elvárása felelőtlenség lenne a versenyzőkkel szemben.

„Ciklusváltás történt, Magyarországon ráadásul még egy generációváltás is. Új szabályokkal fogunk versenyezni, a bírók, versenyzők számára ez egy teljesen új terület, mint az eddigi években, úgyhogy elsődleges szempont az, hogy bemutatkozzunk az új koreográfiákkal, és ezzel egy olyan tetszést váltsunk ki a nézőkből és a bírókból, amely után megjegyzik a magyar lányok nevét” – mondta Deutsch-Lazsányi Erika, a ritmikus gimnasztika szakág, technikai bizottságának vezetője.

A 33. Ritmikus Gimnasztika Európa-bajnokságot május 19-e és 22-e között rendezik meg a Papp László Sportarénában. A viadalon 37 ország versenyzője vesz részt – a felnőttek között 35, míg a juniorok mezőnyében 28.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!