2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Balhé az olimpia előtt Rióban

2016. augusztus 1., hétfő 12:17, frissítve: hétfő 13:18

Kormánypárti és kormányellenes tüntetők is utcára vonultak Rio de Janeiróban, néhány nappal az olimpiai játékok kezdete előtt. Brazília az elmúlt évtizedek legmélyebb politikai válságát éli, sokan attól tartanak, hogy ez rányomhatja bélyegét az olimpiára. A szervezők viszont azt ígérik, hogy a politikai, gazdasági és biztonsági problémák ellenére minden rendben lesz.

„Isten hozott a pokolban. A rendőrök és a tűzoltók nem kapnak fizetést, ezért akik Rióba jönnek, nem lesznek biztonságban” – ezt üzenték a brazil nagyvárosban tüntetők, néhány nappal az olimpia kezdete előtt. A demonstrálók a politikai vezetők bebörtönzését követelték.

„Az emberek változást szeretnének, már nem bírjuk a korrupciót. Mi vagyunk a világ egyik legkorruptabb országa, az embereket megalázzák, meglopják, és ez ellen csak a szavazatunkkal küzdhetünk. Fel kell ébresztenünk az embereket, hogy legközelebb jobban szavazzanak, és ne adják el voksukat egy sapkáért vagy pólóért” – mondta egy brazil.

Az ország az elmúlt évtizedek legmélyebb politikai válságát éli. A két választást megnyert korábbi elnököt, a munkáspárti Dilma Rousseffet idén májusban a szenátus hat hónapra felfüggesztette egy ellene folyó vizsgálat miatt, a kormányzást a centrista Michel Temer vette át. A Rousseff-ellenes tüntetők szerint a korábbi elnököt végleg el kell távolítani a hatalomból.

„Egyre közeleg a dátum, amikor a szenátus ismét szavaz Dilma Rousseffről. Ez a tüntetés csak bemelegítés, nyomás alá akarjuk helyezni a szenátust, és meg akarjuk mutatni, hogy a brazil emberek nem fogják elfogadni, hogy Rousseffet visszahelyezzék a hatalomba” – mondta egy demonstráló.

Utcára vonultak azonban a Rousseff-párti demonstrálók is. Szerintük valójában puccs történt, az elnök asszonyt pedig egy szűk politikai-gazdasági elit távolította el a hatalomból.

A Nemzetközi Olimpiai bizottság úgy látja, hogy Brazília a belpolitikai helyzet ellenére is sikeres házigazdája lesz az ötkarikás játékoknak. Rióba már számos turista is megérkezett, akik szintén optimisták.

„Abszolút nem aggódok. Mielőtt idejöttem, azt hallottam a hírekben, hogy milyen veszélyes itt, meg itt van a zikavírus és hasonlók. De hát az újságíróknak és a tévéknek az a dolguk, hogy nagy sztorikat gyártsanak, amire az emberek felfigyelnek, és amelyek elriasztják őket. Szerintem nem kell figyelni erre, hanem ide kell jönni, és meg kell tapasztalni a dolgokat” – így az egyik látogató.

A 31. nyári olimpiát augusztus 5 és 21 között rendezik meg. Ez az első alkalom, hogy dél-amerikai ország ad otthont az ötkarikás játékoknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!