2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Balatonkör, tizennyolcadszorra

2017. április 29., szombat 14:27

18. alkalommal szervezték meg a Balatonkört. A teljesítménytúra résztvevői egy nap alatt kerülik meg a Balatont. A rendezvény kétnapos, vasárnap egy kompozással rövidített távon lehet indulni. A 206 kilométeres távra több mint 1200-an neveztek.

Már hajnali 5 órától várták a regisztrálókat a Balatonkörre. A 206 kilométert egy nap alatt teszik meg a kerékpárosok. 18 évvel ezelőtt egy baráti társaság túrájaként indult az első tókerülés.

„Ahogy így haladtunk 100, 300, 600, 900, egyre följebb, elértük a 2000-es nevezőszámot, és így most már tényleg, ha körülnéztek, látszik, hogy azért amatőrizmus van benne természetesen, de maga a kiszolgálás, ellátás teljesen profi” – mondta Koósz Zoltán főszervező.

A résztvevőket több helyen frissítőpontokkal, pihenőkkel várták. A Balatonkör nem verseny, de a 18 kilométer per órás átlagot elvárják, hogy estig mindenki teljesíteni tudja a távot.

„Harmadik éve veszünk részt, és hál’ istennek tavaly sikerült a kisfiammal, aki 12 éves, megcsinálta kétszer is a megmérettetést, úgyhogy azóta egy kis családi hagyomány. Remélem, hogy idén még a kislányom is folytatni fogja ezt a hagyományt” – fogalmazott az egyik résztvevő.

Nem lehetett látni sok szürke rendszámot a Balatonkörre érkező, kerékpárszállítóval felszerelt autókon. Alig egy hónapja kötelező a kiváltása, de a kormány már visszakozik az eddiginél bonyolultabb és sok hibalehetőséggel bíró rendszer miatt, ezért azt ígérik, változni fognak a szabályok.

A biciklisek között volt egy műszaki vizsgáztató is, akihez eddig nem vittek kerékpárszállítót bevizsgálni. „Sajnos nem olyan egyszerű a dolog. Szemle keretében mehet, úgyhogy elviszi egy műszaki vizsgabázisra, befizeti a szemledíjat, lefényképezik, kap egy műszaki adatlapot, és avval megy be az okmányirodába, ha jól tudom, így 5000 forint körül van a kiváltásának az ára” – monda Fekete Géza.

Szürke rendszámot a vonóhorogra vagy az autó hátuljára szerelhető kerékpárszállítókra kötelező igényelni, április 1-je óta csak ez a szabályos megoldás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!