2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az MLSZ szerint adótitok miatt tűntek el az adatok

2017. május 16., kedd 23:43

Adótitokra hivatkozik az MLSZ, hogy miért tüntette el honlapjáról a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványra vonatkozó adatokat. A Magyar Nemzet írt arról, hogy a szervezetnek több mint egymilliárd forint hiányzik egy sportkomplexum felhúzásához. Az adatok a múlt héten tűntek el, a törvény ugyanakkor már tavaly ősz óta hatályos.

A felcsúti Pancho Aréna közelében újabb sportkomplexum készül. A tervek szerint sportcsarnok, konferencia-központ és park is lesz, valamint egy tavat is kialakítanak. A Magyar Nemzet a múlt héten arról írt: a beruházás veszélybe kerülhet, mert a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak nem sikerült elég taós pénzt gyűjtenie.

„2016-ban az alapítvány 1,6 milliárd forintot kapott taótámogatásból, a felhasználást meg nem láttuk, de a főösszeget igen, és most eltűnt az egész” – mondta Földi Judit, a Demokratikus Koalíció székesfehérvári képviselője.

Az MLSZ weblapján ugyanis már nem elérhetők az ezzel kapcsolatos, a DK szerint közérdekű adatok. A Gyurcsány-párt korábban másodfokon is pert nyert a felcsúti alapítvánnyal szemben, a képviselő szerint nyilvánosságra kellene hozni, hogy mire mennyi taós pénzt költöttek.

„Az alapítvány a Kúriához fordul, de ez nem halasztó hatályú. Érvényes ítélet van, ki kellene adniuk az adatokat. Szerintem nem véletlenül tűntek el az adatok az MLSZ honlapjáról, így aztán már végképp nem követhető, hogy hova tűnt el az egymilliárd forint” – tette hozzá Földi Judit.

Mivel az érintett cégek nem a közösbe fizetik a társasági adót, csökkennek az adóbevételek, ezért a taós támogatás közpénznek minősül – ez már a Transparency International álláspontja. A támogatási rendszer 2011-es bevezetése óta körülbelül 400 milliárd forintról van szó, és nem lehet tudni, hogy melyik vállalat melyik csapatot mekkora összegű támogatásban részesíti.

„Meg vagyunk győződve arról, hogy a polgároknak joguk van tudni, melyik cég hol vásárolja be magát sporttámogatási formában. A magyar kormány több minisztériuma ellen indítottunk pert, amelyet már jogerősen meg is nyertünk. A Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a taótámogatások rendszere közpénz, és el kell számolni vele az utolsó fillérig. Hasonló eredményű ítéletre számítunk abban a perben, amelyet a Látványcsapatsportok Országos Szakszövetsége ellen indítottunk” – fejtette ki Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója.

Az MLSZ szerint az adótörvény változása miatt tűnt el a kérdéses oszlop, mert adótitkokat tartalmazott. A szövetség a 2003. évi 92. törvényre hivatkozott, amelyet tavaly módosítottak, és októberben lépett hatályba, azonban a szövetség honlapjáról csak most hétvégén tűntek el az adatok. Az a legnagyobb keresőprogramban is látszik, hogy a kérdéses oszlop a múlt héten még szerepelt a beszámolók között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!